Kelsey Waldon - White noise/white lines  (Waardering Muziekwereld) 9

Kelsey Waldon - White noise/white lines

Kelsey Waldon overtuigt op het op het label van John Prine verschenen White Noise/White Lines met een gloedvolle mix van stijlen en invloeden uit het verleden en het heden. Het is momenteel razend druk in het hokje van de Amerikaanse rootsmuziek, maar met haar geweldige stem zet Kelsey Waldon een deel van de concurrentie direct op achterstand. Omdat ook de instrumentatie op en de productie van White Noise/White Lines dik in orde zijn, weet de in Monkey’s Eyebrow, Kentucky (!), opgegroeide singer-songwriter de voorsprong vervolgens makkelijk vast te houden en zelfs uit te breiden door mooie persoonlijke verhalen te vertellen en door ook buiten de lijntjes van de Nashville country te kleuren. John Prine tekende na 15 jaar weer eens een muzikant voor zijn label en heeft absoluut een talent binnengehaald.
Kelsey Waldon groeide op in Monkey’s Eyebrow (de prijs voor de beste plaatsnaam is binnen), Kentucky, maar woonde de afgelopen jaren in het 250 kilometer zuidelijker gelegen Nashville, dat ze inmiddels weer heeft verruild voor het platteland van Tennessee. Ze bracht de afgelopen jaren een aantal albums in eigen beheer uit, maar tekende eerder dit jaar voor het label van de oude folk held John Prine, overigens de eerste aanwinst van het Oh Boy label in 15 jaar tijd. Samen met de ervaren Nashville producer Dan Knobbler maakte ze vervolgens het uitstekende White Noise/White Lines

Anyhow, de openingstrack van het album, opent met akoestische gitaren en de krachtige vocalen van Kelsey Waldon, die een stem heeft die gemaakt is voor de countrymuziek. Met de openingstrack van haar nieuwe album lijkt Kelsey Waldon in eerste instantie terug te keren naar de countrymuziek van een aantal decennia geleden, maar wanneer de elektrische gitaren invallen is duidelijk dat White Noise/White Lines een eigentijds album is, dat ook liefhebbers van alternatievere Amerikaanse rootsmuziek zal bevallen. 

Op White Noise/White Lines werkt Kelsey Waldon zoals gezegd samen met de gelouterde producer Dan Knobbler. Het is misschien niet de bekendste producer uit de hoofdstad van de Amerikaanse countrymuziek, maar hij heeft een cv om bang van te worden en tekent op White Noise/White Lines voor een bijzonder aangenaam geluid. Er zijn een aantal prima muzikanten te horen op het nieuwe album van de Amerikaanse singer-songwriter en met name het snarenwerk op het album is van grote klasse. 
Dan Knobbler heeft White Noise/White Lines voorzien van een mooi open en helder geluid. Het is een geluid waarin de gitaren mooie duels uit mogen vechten, maar het is ook een geluid waarin de stem van Kelsey Waldon nadrukkelijk op de voorgrond treedt. De tweede track op het album en direct ook de titeltrack neemt met bijna vijf minuten flink de tijd en laat de gitaren en uiteraard ook de in het genre onmisbare pedal steel prachtig en lang en breed uitwaaieren. 
Kelsey Waldon kleurt vaker buiten de lijntjes van de traditionele Nashville country of de hedendaagse Nashville countrypop, maar strijkt de liefhebbers van deze genres zeker niet tegen de haren in. Kelsey Waldon overtuigt op haar nieuwe album zeer als zangeres. Ze kan rauw uithalen, maar ook prachtig zwoel zingen en beheerst ook het hele spectrum hier tussenin. Haar wat schelle stem herinnert aan de grote countryzangeressen uit een ver verleden, maar ook de countrypopprinsessen uit het heden moeten het talent van Kelsey Waldon vrezen. 

De in Kentucky opgegroeide singer-songwriter schrijft overtuigende songs, vertelt mooie persoonlijk verhalen en vertolkt al haar songs met veel passie. Het evenwicht tussen verleden en heden hoor je overigens niet alleen in de zang van Kelsey Waldon, maar ook in de instrumentatie op White Noise/White Lines. Het album klinkt bij vlagen zeer traditioneel, tot de gitaren mogen ontsporen en een eigentijdse twist geven aan de songs op het album. 

White Noise/White Lines is geworteld in de country, maar citeert ook nadrukkelijk uit de folk en de bluegrass, met hier en daar een beetje rock ’n roll of blues als aangename twist. Het is dringen binnen de Amerikaanse rootsmuziek op het moment, maar dit album springt er wat mij betreft zeker uit.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2019/10/kelsey-waldon-white-noisewhite-lines.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 november 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex