Kasey Chambers - Dragonfly (Waardering Muziekwereld) 9

Kasey Chambers - Dragonfly

Kasey Chambers bracht de eerste negen jaar van haar leven heel ver van de bewoonde wereld door. Haar ouders probeerden in Australië te (over)leven van de jacht en visserij en deden dit op plekken die destijds nog volledig waren afgesloten van de moderne tijd (niet altijd te verwarren met beschaving). De jonge Kasey Chambers zat ’s avonds daarom niet voor de buis, maar zong met haar ouders countryklassiekers bij het kampvuur. Het zorgde voor een diepe liefde voor de muziek en met name de country, waardoor een carrière als muzikant voor de hand lag toen Kasey Chambers eenmaal op eigen benen stond. Die carrière kreeg in 2000 een vliegende start met haar debuut The Captain. De plaat werd enthousiast ontvangen in haar vaderland, maar kreeg ook in Europa en de Verenigde Staten voet aan de grond. Kasey Chambers zag haar meisjesdromen uit komen toen ze toerde met Lucinda Wiliams en Emmylou Harris en wist het succes van haar debuut te overtreffen met het briljante Barricades & Brickwalls, dat ik persoonlijk schaar onder de (alt)country klassiekers. Na de release van het al bijna even goede Wayward Angel in 2004 leek een plekje tussen de groten van de alt-country verzekerd, maar sindsdien verloopt de carrière van Kasey Chambers helaas wat moeizamer. Kasey Chambers verdeelde haar tijd tussen soloplaten en platen die ze maakte met haar echtgenoot Shane Nicholson. Die laatste waren prachtig, maar de soloplaten helaas een stuk minder dan haar eerste drie platen. Pas op het in 2015 verschenen Bittersweet kwam Kasey Chambers weer in de buurt van het niveau van haar eerste drie soloplaten en nu is dan eindelijk Dragonfly in Nederland verschenen (zes maanden na de oorspronkelijke release in Australië en de VS). 

Dragonfly is een dubbelalbum en bevat maar liefst 80 minuten muziek. Het is muziek die goed laat horen waartoe Kasey Chambers in staat is. Haar sterkste wapen is nog altijd haar stem en het is een stem die gemaakt lijkt voor de country. Kasey Chambers zingt met veel emotie en heeft een heerlijke snik in haar stem. Daar is lang niet iedereen gek op, maar ik smelt nog altijd voor de stem van de Australische singer-songwriter, die de emotie weer uit haar tenen haalt. Op de eerste helft van de plaat werkt Kasey Chambers samen met de Australische singer-songwriter Paul Kelly, die zorgt voor een wat traditioneler of een opvallend bezwerend geluid. Op de tweede helft werkt de Australische weer eens samen met haar broer Nash en dat is een combinatie die nog altijd uitstekend werkt. Dragonfly is een zeer gevarieerde countryplaat met ingetogen en meer uptempo tracks en met traditioneel aandoende muziek en tracks die eerder tot de alternatieve country moeten worden gerekend. De songs zijn stuk voor stuk uitstekend en ook de muzikanten op de plaat leveren uitstekend werk, maar het is ook dit keer de stem van Kasey Chambers die het meeste effect sorteert. 

Het Kasey Chambers effect leek na drie geweldige platen een beetje uitgewerkt, maar met Dragonfly laat ze horen dat ze nog steeds behoord tot de allerbesten in het genre.

Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: http://dekrentenuitdepop.blogspot.nl/2017/06/kasey-chambers-dragonfly.html


 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 augustus 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex