Jordi Baizan - Free and fine   (Waardering Muziekwereld) 8

Jordi Baizan - Free and fine

Like The First Time, een eerste bundeling songs trekt de aandacht op enkele prestigieuze singer-songwriters competities in Texas. Jordi Baizan is van Spaans/Cubaanse afkomst en groeit op in Houston. Samen met zijn Mexicaanse vrouw Carmen voedt hij vier kinderen op, die slaan nu stilaan de vleugels uit. Voor Baizan de gelegenheid om zich nog meer op zijn songs te concentreren.

Als je de openingstrack van Free and Fine beluistert, besef je meteen dat je hier met een bijzonder  getalenteerd singer-songwriter te maken hebt. Between The Sun And The Moon komt on the road tot stand met hulp van de onvolprezen Terry Klein en Todd Withers. De overige tracks componeerde Baizin in zijn eentje. De door muzikanten/producers Walt Wilkins en Ron Flynt aangevoerde band met pedalsteelman Corby Shaub en de Nederlandse accordeonman Bart de Win zorgt voor een aangepaste, verfijnde soundtrack.

Of het nu een met pedal steel gelardeerd walsje in het romantische Letís Have Seconds, de mandoline fingerpicking in het huiselijke Pictures On The Wall, het op ritmische fiddle geŽnt Whiskey And Water, een drugstragedie of andere fragmenten, het blijkt telkens onweerstaanbaar die Baizan met zijn warme, enigszins met Jim Croce verwante stemtimbre brengt en die soms met harmonische zang van Libby Koch verrijkt wordt. Het blijft geenszins beperkt tot op fraaie deuntjes gezette poŽzie; de door muzikanten/producers Walt Wilkins En Ron Flynt aangevoerde band zorgt voor een passende sound track overkomen. ďNothingís bigger than TexasĒ zingt Baizan in Desert Line, evenals Winterís Come accurate beschrijvingen van het dagelijkse leven, die onveranderlijk authentiek overkomen.

De pianoballade Time To Leave The Neigborhood is het aangrijpende relaas van een ware gebeurtenis in Baizanís woonwijk, de confrontatie met een plots sterfgeval zet hem aan het denken. Nauwelijks enkele weken later werd zijn huis in Houston weggespoeld door orkaan Harvey. Een moeilijk te verteren verlies voor een familieman als Baizan die de catastrofe uitvoerig verwerkt in Heroes All Around Us.

Het zijn samen met het eerder aangehaalde Between The Sun And The Moon en Footsteps On The Ceiling, passages die er vanaf de eerste beluistering uitspringen, bij volgende luisterbeurten zijn het wellicht weer andere songs die de aandacht opeisen. 

 

Recensent: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: https://writteninmusic.com/albumrecensie/jordi-baizan-free-and-fine/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex