John Cale - Paris 1919   (Waardering Muziekwereld)

John Cale - Paris 1919

Het is moeilijk voorstelbaar dat zo’n Europees album als dit is geproduceerd in Los Angeles in de Sumwee Studios, een toepasselijke naam. Misschien komt het daardoor dat Paris 1919 een licht uitstraalt dat op Cales solodebuut Vintage Violence (1971) slechts schemerde.

Producer Chris Thomas is natuurlijk Brits, maar in de band zaten Lowell George en Richard Hayward van Little Feat, kampioen van de Californische seventiesrock. Ondanks de uitgebreide orkestratie is dit geen klassiek werk als Academy In Peril (1972), maar weelderige pop waarmee de artiest zijn geluidsexperimenten met LaMonte Young en The Velvet Underground achter zich laat. Het hypnotiserende openingsnummer ‘Child’s Christmas In Wales’ gaat over de beroemdste dichter van Cales vaderland, Dylan Thomas. ‘Andalucia’ en Half Past France’ zijn reisautobiografieën. ‘Macbeth’ heeft een scheut boogierock en ‘Graham Greene’ een snufje reggae. ‘Hanky Panky Nohow’ en ‘Antarctica Starts Here’ tonen een rockgevoel dat niet meer bestaat.

Het album is een portret van een verkrampte ziel op een zeldzaam moment van evenwicht en een muzikale prestatie die Cale nooit zou herhalen. Het schittert nog altijd als een coherente, opbeurende mix van nostalgie en surrealisme, een wonder van arrangementen (van Cale zelf; The Marble Index had zijn geestverwant Nico gearrangeerd) en muzikaal genie. Andere Cale-albums hebben misschien meer het uitdagende karakte dat sommigen zo aanspreekt, maar geen daarvan is zo in de popgeschiedenis doordrongen als Paris 1919.

Auteur: Ignacio Julià

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Ignacio Julià is sinds 1985 medehoofdredacteur van het inmiddels klassieke Ruta 66, een rockmaandblad. Hij heeft tientallen rockboeken geschreven, onder andere over The Velvet Underground en Sonic Youth. In de jaren 90 presenteerde hij een radioprogramma, en hij werkt nu als producent voor de lokale zender BTV.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 augustus 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex