Jodymoon - Firestone  (Waardering Muziekwereld) 9

Jodymoon - Firestone

Ik leerde het Nederlandse duo ‘Jodymoon’ uit Maastricht pas kennen in 2010 naar aanleiding van de release van hun album “Who Are You Now”, zoals toen bleek al hun derde plaat sinds hun debuut “Look At Me Look At Me Don’t Look At Me” uit 2006. Sindsdien hebben zangeres en toetseniste Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets nog drie verdere albums op hun conto geplaatst met als laatste de cd “A Love Brand New” uit 2019.

Het musicerende echtpaar komt nu vijftien jaar na hun debuut met een nieuwe plaat op de proppen met “Firestone” waarop ze elf nieuwe eigen composities brengen die in hun ‘Woodroom Studio’ in Maastricht werden opgenomen en geproducet door Johan Smeets zelf. Hun mix van pop, folk, indie rock en rootsmuziek vormt nu ook weer de basis van de tracklijst van dit album. Zoals bij de meeste van hun vorige platen is er ook nu weer een sobere instrumentatie te horen en zijn de songs als stemmige kamermuziek te bestempelen. Op de openingstrack “In Another Time” zingen ze samen met enkel een akoestische gitaar en piano in de begeleiding. Daarna volgt het door Digna Janssen gezongen nummer “Bad Tattoo”, de eerste single van deze plaat die u op de tweede audiovideo kunt beluisteren en song nummer drie is de albumtiteltrack “Firestone”. Vier van de elf nummers duren langer dan vijf minuten en dat maakt ze tegenwoordig bijna ongeschikt om op de radiostations een eerlijke kans op airplay te krijgen. Verwacht ook geen vrolijke of uitbundig gebrachte liedjes op de platen van ‘Jodymoon’ maar eerder verhalende nummers over de dingen die ze waarnemen in hun dagelijkse leven. “I Know A Girl” en “Still The Light Shines” bekoren door hun eenvoud en rustgevende karakter. Johan Smeets neemt de lead vocals voor zijn rekening in de song “Morning Song” terwijl Digna Janssen hetzelfde doet bij het catchy nummer “Old Boots”, de tweede single uit het album waarvan u op de eerste video kunt genieten. Zijn knappe bluesy gitaarspel demonstreert Johan Smeets daarna in het mooie nummer “The Drops Bounce Back” dat hij samen met Digna vocaal inkleurt. Zij zingt het albumafsluitende liedje “Dust In Your Eyes” dat zowel qua melodie als qua zang tot het beste werk op het album ”Firestone” behoort.

‘Jodymoon’ heeft in de loop der jaren door heel Europa opgetreden en ze mochten daarbij het voorprogramma verzorgen van grote artiesten als Damien Jurado, Joan Armatrading en Tom McRae, singer-songwriters die net als zij zeer veel aandacht besteden aan zinvolle songteksten en melodieuze muziek in de begeleiding. Ze zijn dan wel vijftien jaar actief bezig met hun muzikale carrière maar uitgezongen is dit kwalitatief hoogstaande Maastrichtse duo zeker en vast nog niet.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 oktober 2021

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex