Joanna Newsom - Divers   (Waardering Muziekwereld) 10

Joanna Newsom - Divers

Het is vijf jaar behoorlijk stil geweest rond Joanna Newsom. Na het epos Ys (2006) en het fenomenale drieluik Have One On Me begon ik licht te vrezen dat de bron van inspiratie was opgedroogd, totdat ze vorig jaar zomaar ineens als hippie opdook in de film Inherent Vice van regisseur Paul Thomas Anderson. Die draaide vervolgens de video voor Sapokanikan, gefilmd in lower Manhattan, New York.

Divers is een voor haar doen bescheiden enekel cd geworden met een speelduur van zoín 52 minuten. Bij beluistering was ik al snel overtuigd van de kwaliteit van de composities. Newsom is een ware melodist en een genie in het bedenken van songstructuren en arrangementen die soms leiden tot rapsodische minisymphonieŽn. In dat prachtige spectrum van kleur en klank is daar altijd weer haar uit duizenden herkenbare stem, met die unieke, virtuoze frasering vol emotie, intimiteit en expressie. Ze is voor mijn gevoel ťťn van de beste verhalenvertellers van deze tijd, waar haar teksten vaak metaforisch, symbolisch velerlei situaties en emoties beschrijven. De productie en mix zijn van haarzelf in collaboratie met haar bandlid Noah Georgeson, die met Steve Albini ook tekent voor de opnames. Newsom bespeelt met regelmaat harp, piano en Schiedmayer Celesta. Daarnaast is er invulling door vier gastmuzikanten op een arsenaal aan toetseninstrumenten, waaronder mellotron, clavichord en obscure instrumenten als marxophone en baglama. Extra arrangementen zijn er van Nico Muhly, Ryan Francesconi en Dave Longstreth en leden van City Of Prague Philharmonik Orchestra doen mee.

De cd opent sterk met het prachtig georkestreerde Anecdotes, terwijl Leaving The City juist heel klein en intiem blijft; het langere titelnummer begint met piano maar ontwikkelt zich fraai transparant repetief richting Philip Glass. Het sobere, gevoelig gezongen A Pin-Light Bent is door zijn instrumentatie de perfecte inleiding voor de afsluiter Time, As A Symptom met piano dat georkestreerd naar een climax gaat met hemelse zangstemmen. De hoes laat een betoverd mooi panorama zien van fotograaf Kim Keever, waarin je zomaar kunt verdwijnen.

Duik in het allesomvattende phantamagoria van Divers. Fenomenaal.

Auteur: Henk Rijkenborg

Bron: Popmagazine Heaven, nr. 6/2015

Website: www.popmagazineheaven.nl

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 november 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex