Joana Amendoeira - Muito depois   (Waardering Muziekwereld)

Joana Amendoeira - Muito depois

Het viel ons pas op, toen deze nieuwe plaat in ons bespreekdoosje bleek te zitten, hoelang we eigenlijk al niks meer gehoord hadden van Joana Amendoeira. Volle vier jaar verstreken er, sinds “Amor Mais Perfeito”, haar tribute aan José Fontes Rocha. Dat is lang in muziekland. Geen idee wat Joana in de tussentijd allemaal heeft ondernomen, maar iets zegt ons dat er wel eens een moederschap zou kunnen tussen zitten. Hoe dan ook, ze is terug. En hoe!

Op de nieuwe plaat (Muito Depois” betekent zoveel als “veel later” of “een hele tijd later”), brengt Joana in totaal zestien liederen, veelal fado’s, maar ook andere vormen van Portugees chanson en blikt ze terug op haar bijna twintigjarige carrière. Of beter, ze kijkt terug op wat het leven haar gebracht heeft, terwijl zij die bijna twintigjarige carrière uitbouwde. Liefde, vriendschap, ontgoocheling, verlies, verdriet…een heel scala aan emoties passeert de revue, net als - ook typisch voor fadistas - de Taag-rivier en de stad Lissabon met haar vele kanten. Daar heeft Joana natuurlijk dé stem voor: haar zanginstrument is heel veelzijdig, maar onmiskenbaar fado-gekleurd.

Op de nieuwe plaat zingt ze teksten van een heleboel hedendaagse Portugese schrijvers en dichters, zoals Tiago Torres da Silva (die ook producer van de plaat is), Manuel Alberto Valente, Natalia Correia en Vasco Graça Moura. Met een band achter zich, die uiteraard de knepen van het fadovak volledig onder de knie heeft: Pedro Amendoeira op Portugese gitaar, Roggério Ferreira op de zogeheten “viola de fado” oftewel fadogitaar en Antonio Quintino op (staande) bas, levert zij ruim vijftig minuten overheerlijk zangwerk. Bij gelegenheid krijgt ze daarvoor extra ondersteuning van pianist Filipe Raposo (op “O Avesso do Destino”, “Se de pedir o Sol” en “Fado do Embalo” en gitarist Pedro Joia (op “Lisboa da Madrugada). Even vermeldenswaard is het feit dat Joana voor de allereerste keer een duet opnam, met Paulo de Carvalho nog wel. Het heet “E a Hora” en is eigenlijk één van de meest beklijvende nummers van een in haar geheel geweldig klinkend album.

Ik weet het, ik wéét het: dit soort muziek is echt voor een niche van luisteraars gemaakt, maar toch blijft ook hier gelden: “onbekend is onbemind”. Doe eens wat moeite, lezer en ga eens luisteren naar een dame met een stem. Een dame die formidabel kan zingen en die een orkest rond zich heeft, dat met schijnbaar het grootste gemak én met een minimum aan instrumenten de fraaiste melodieën tevoorschijn tovert. Misschien moest u de komende dagen ook maar gewoon eens gaan kijken, want Joana is voor een viertal concerten in het land in Leuven, Brussel, Turnhout en Gent. Lukt dat niet, dan is deze nieuwe cd een heel fijn vervangmiddel. Maar u moet echt dringend gaan luisteren!

Auteur: Dani Heyvaert

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 mei 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex