Joan Baez - Joan Baez  (Waardering Muziekwereld)

Joan Baez - Joan Baez

Joan Baez speelde aan het eind van de jaren 50 in allerlei koffiebars, in Boston. In 1959 brak ze door op het Newport Folk Festival, waar haar knappe gezicht en engelachtig stemgeluid het publiek betoverden. Van haar later zo kenmerkende ideologische instelling was nog weinig te merken, maar politiek speelde al wel een rol: Baez ging in zee met de mensen van het kleine platenlabel Vanguard, omdat zij folkmuziek van de Weavers uitbrachtten hoewel de bandleden voor communisten werden versleten.

Dat deze beslissing goed uitpakte voor Vanguard en Baez – haar debuutalbum Joan Baez is nog altijd één van de best verkochte soloalbums van folkzangeressen aller tijden – bleek toen ze de eerste van uiteindelijk zes gouden platen ontving. Deze prestatie is des te indrukwekkender gezien de ongekende populariteit van singles in die tijd. Ze bracht zeventien platen uit onder Vanguard en raakte na het eigentijdse materiaal van haar derde album bekend als ‘Queen’ tegenover ‘King of Folk Music’ Bob Dylan (die aanvankelijk groot ontzag had voor Baez).

Het debuutalbum van de twintigjarige Baez bevatte traditionele Amerikaanse en Engelse liedjes. Van de ballads lieten vooral ‘Wildwood Flower’ en ‘House Of The Rising Sun’ haar zuivere levendige stemgeluid goed uitkomen. Baez’ periode aan het front van de protestbeweging was nog niet aangebroken, maar op deze eerste plaat zijn de kracht, het inlevingsvermogen en de moed die de folkmuziek nieuw leven inbliezen al duidelijk te horen.

Auteur: Alexandra Heller-Nicholas

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Alexandra Heller-Nicholas is de redactuer van Friend Magazine, het grootste blad voor duistere alternatieve muziek en cultuur van Australië. Ze is gespecialiseerd in gothic-, industrial- en elektronische muziek, maar heeft een brede en gevarieerde smaak. Ze schrijft ook regelmatig voor het blad Beat in Melbourne.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex