Jenny Berkel - These are the sounds left from leaving  (Waardering Muziekwereld) 9

Jenny Berkel - These are the sounds left from leaving

Het werd hoog tijd voor een nieuw album van de Canadese singer-songwriter met Nederlandse roots Jenny Berkel. De fraaie voorganger Pale Moon Kid verscheen alweer bijna zes jaar geleden. Jenny zal menigeen kennen van haar samenwerking met Daniel Romero, verantwoordelijk voor de voortreffelijke productie van Pale Moon Kid.

Deze keer produceerde Jenny samen met Dan Edmonds en Ryan Boldt (The Deep Dark Woods) haar nieuwe album These Are the Sounds Left from Leaving. De keuze voor Boldt kwam trouwens niet uit de lucht vallen. In september 2017 nam ze samen met Boldt ter gelegenheid van de drieŽntachtigste verjaardag van Leonard Cohen een duet van diens True Love Leaves No Traces op. De kennismaking met de muziek van Leonard Cohen was en is belangrijk voor de richting, die ze zelf op wilde. Sindsdien vormt de muziek van Cohen haar muzikale kompas. Zoals op beide voorgangers is haar prachtige stem vanaf opener Just Like a River als balsem voor de ziel. Ze schreef de liedjes in een klein appartement inclusief een constant lekkende badkamerkraan in een periode dat alles groots en overweldigend aanvoelde. Een belangrijke rol speelden beide coproducers, die een groot aantal instrumenten ter hand namen. Ook zeker niet te onderschatten zijn de fraaie strijkersarrangementen van Colin Nealis. De uitstekende harmoniezang is van Kacy Anderson van het folkduo Kacy & Clayton. Ook kon Jenny een beroep doen op haar zus Trixie (AKA Kay). Deze voormalige zevenkampster speelt Wurlitzer. Overigens heeft Jenny nog twee talentvolle zussen, Ginny en Danielle, fotograaf van de hoezen voor Pale Moon Kid en de EP Cicada.

These Are the Sounds Left from Leaving is wat mij betreft zeker zo mooi als beide voorgangers, misschien nog wel mooier. De tijd zal het leren. Ter ondersteuning van de release gaat Jenny eerst in juni toeren met Abigail Lapell en in augustus komt ze naar Nederland, data volgen nog.

Recensent: Theo Volk (Blog Music That Needs Attention)

Direct link: Music that needs attention: Jenny Berkel : These Are the Sounds Left from Leaving

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 28 juni 2022

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex