Jeff Boortz - Half the time  (Waardering Muziekwereld) 8

Jeff Boortz - Half the time

Jeff Boortz is een ons tot voor kort volslagen onbekende singer-songwriter uit Houston, TX. Met Half The Time blijkt hij nochtans al aan zín derde cd toe. En afgaande op de kwaliteit van het tien songs tellende album hebben we met de beide voorgangers ervan wel degelijk wat gemist.

Voor de opnames van Half The Time toog Boortz naar Nashville. Naar The Rendering Plant om precies te zijn. Daar werkte hij samen met een heus elitegroepje aan muzikanten. Gitarist John Jackson kent u bijvoorbeeld van zijn werk voor onder anderen Lucinda Williams en Bob Dylan, Ken Coomer uiteraard als drummer van Wilco, Fats Kaplin als een fenomeen op fiddle en pedal steel en drummer-percussionist Marco Giovino onder meer van Robert Plants Band Of Joy. Bepaald niet de eersten de besten dus! En dat vertaalt zich uiteraard ook naar de manier waarop Boortz hier zijn materiaal aan de man brengt.

Vrijwel voortdurend handig heen en weer laverend tussen Americana en roots rock laat hij hoegenaamd geen gelegenheid onbenut om nieuwe vrienden te maken. Gelijk vanaf het als een dronkenman over het slappe koord tussen die beide genres waggelende titelnummer heeft hij je als liefhebber bij de les. En daar houdt hij je bijna achtendertig minuten lang ook. Zoals met het wulpse, door Kaplin fiddlegewijs van de nodige zuiderse flair bediende Wanna Spend Money On A Girl, de knappe melodieuze countryrocker Travis County Line, het swampy Stay Love of de soulvol-broeierige trage Take Back What You Said. Dat laatste en het er meteen op volgende, lekker vinnig rockende Driving With The Headlights Off Again en in het kielzog daarvan ook story song Baton Rouge zijn wat ons betreft de sterkste momenten van het album. Ook het afsluitende trio bestaande uit Hey Passion (licht bluegrassgetinte meezing-Americana), Silver Lining (enigszins Dylan-esk aandoende, alternatieve mijmercountry) en Since Youíre Gone (bedaarde roots rock) valt immers bepaald niet uit de toon.

Al bij al gewoon een erg sterke plaat van een artiest die het absoluut verdient om gehoord te worden. Ook hier!

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#JeffBoortz

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 december 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex