Jeb Barry - Milltown   (Waardering Muziekwereld) 8

Jeb Barry- Milltown

Jeb Barry is een singer-songwriter, folk- en bluegrass-muzikant. Zijn muzikale carrière start eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij is dan lid van de powerpop groep The Typicals. Na jaren liedjes schrijven voor anderen (hij schreef meer dan 4000 songs), met name in en rond Nashville, wordt hij als één van de nieuwe aankomende country- en bluegrass-songschrijvers en performers gezien. Daarna richt hij de Pawn Shop Saints op. In 2014 verschijnt het debuut ‘Burry Me In A Lonely Place’ dat in de VS goed ontvangen wordt en zelfs tot in Europa radio-aandacht krijgt. 
En sinds eind vorig jaar is er dan een vervolg Milltown. Vijftien songs in de stijl van Steve Earle en Jason Isbell, maar dan rustiger en meer ingetogen. Soms klinken de nummers zelfs een beetje vermoeid. Maar dat past volledig bij zijn stem, een stem die hij niet helemaal onder controle krijgt, een beetje zoals Neil Young, maar dan veel warmer. Maar dat geeft juist zijn eigen sfeer en stijl weer. Hij schuwt het niet om de donkere kant van het leven te belichten. Hij begeleidt zichzelf op gitaar, resonator en mandoline. Zijn stem wordt enkel ondersteund door heel dunne en fragiele instrumentatie en heel af krijgt hij steun van de Pawn Shop Saints, waarbij de stem van Heather Austin opvalt. 

Milltown werd een echt sfeervol luisteralbum. Zeker niet altijd even vrolijk, vaak traag en rustig, maar nooit saai of vervelend, met een lokkende ijle sfeer die ervoor zorgt dat de songs je pakken en je de hele cd in één trek door wil beluisteren… en daarna nog eens wil opzetten! Hoogtepunten zijn ‘If You Were Whiskey’, ‘Drag The River’, ‘Homegrown’ en ‘No Way Out Of This Town’. 

Auteur: Peter Jacobs

Bron: www.keysandchords.com

Deeplink: http://www.keysandchords.com/album-review-blog/jeb-barry-milltown

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 14 februari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex