Jack Bottleneck - Lost and found   (Waardering Muziekwereld) 8

Jack Bottleneck - Lost and found

Wat goed is, komt snel. Dat is zeker het geval met Johan Venema uit het Friese Rinsumageest. Onder de naam Jack Bottleneck maakt hij al enige tijd furore op de Friese podia, meestal bijgestaan door de multi-instrumentalist Johan Keus.
Onlangs verscheen zijn eerste album Lost and found. Een rauwe mix van country, blues en Americana. Een album om u tegen te zeggen! Ik ben persoonlijk niet zo thuis in de blues, maar je voelt vanaf het eerste luistermoment dat dit authentiek is. Het mag duidelijk zijn dat Venema geworsteld heeft met het leven.
Het eerste nummer is een traditional, Nobody's bussiness. In Friesland kent men dit al. Omrop Frysl‚n draait regelmatig de Friestalige versie Net mei bemuoie. Er staan ook bekende nummers op. Zo zal Dust my broom van Elmore James door elke zelfrespecterende bluesmuziek ooit gespeeld zijn en kent het traditionele Wayfaring stranger ook talloze uitvoeringen.

Maar Jack Bottleneck brengt zijn uitvoeringen met overtuiging. Een rauwe stem en die kenmerkende slidegitaar. Ook voor covers heeft hij een goede neus. Op het album staan mooie uitvoeringen van Rory Gallaghers Going to my hometown, Tom Waits' Tango till they're sore en Lost highway van Leon Payne. De Texaan Scott H Biram kende ik niet, maar hij schreef in ieder geval twee mooie nummers, vakkundig door Jack Bottleneck vertolkt.

Een grote pluim ook voor Johan Keus, die op diverse snaarinstrumenten de rudimentaire basis van een vlekkeloze begeleiding voorziet.
Het album werd in enkele dagen opgenomen in het kleine theatertje ''t Heech' in Ferwerd. De mix is bewust ruw gehouden en dat werkt perfect bij deze muziek.
Lost and found is een prima album voor de liefhebbers van akoestische blues en Americana. Dat de muziek van Jack Bottleneck een breed publiek aanspreekt, doet blijken door de onverwacht hoge notering van het album in de Nederlandse album top-100.

Auteur: Assie Aukes

Bron: www.folkforum.nl

Deeplink: http://www.folkforum.nl/cds/82-cd-recensies/13960-jack-bottleneck-lost-and-found

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 november 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex