Iris Penning - Dan maar genieten  (Waardering Muziekwereld) 9

Iris Penning - Dan maar genieten

“Welkom in de hersenkroeg van Iris Penning! Iris Penning maakt eigenwijze poëtische pop. Tekstueel, eigenzinnig, soms theatraal, soms precies zoals ze is.“.

Deze kernachtige omschrijving vind je als eerste als je deze Eindhovense singer-songwriter opzoekt op internet. Geboren in 1993 maar al zichzelf sinds 2009 muzikant noemend. En met de nodige vlieguren, ze trad al meer dan duizend keer op.

Haar doorbraak naar een groter publiek kwam met de prachtige voorganger Liever Vieze Voeten, wat ook al uitkwam op Concerto Records. Op dat album werd gekozen voor een volledig akoestische setting door de Brabantse topproducer Gabriël Peeters. Ik schreef toen dat Iris in staat is om met weinig woorden tot de essentie te komen. Dat geldt ook voor het nieuwe album Dan Maar Genieten. Deze keer uitstekend geproduceerd en opgenomen door Huub Reijnders, die ook mellotron, moog en wurlitzer speelt. Het album is opgedragen aan haar vader Frans Michel Penning, die wordt geëerd in het titelnummer. Andermaal is een belangrijke rol weggelegd voor zangeres en celliste Mirthe de Jonge, die met haar inventieve spel iets wezenlijks aan de liedjes toevoegt. Bovendien begint Mirthe zich ook te ontpoppen als componist. Ze schreef al eerder voor Björn van der Doelen It’s Just a Ride. Nu schreef ze de muziek voor Iets Beters en het indringende Ik Bepaal.

Ook nu zijn de teksten regelmatig spitsvondig, zoals in Oogcontract, waarvan het refrein meteen blijft hangen :

"Oogcontact is een contract
Dat niemand heeft geschreven
Oogcontact is een contract
Dat ik nooit heb ondertekend
Oogcontact is een contract
En ik zal wel dyslectisch wezen
Als hier helder staat te lezen dat het mag”

Op dit nummer speelt Peter Slager van de band BLØF trouwens bas.

De zonder uitzondering bovengemiddelde songs worden ook prachtig ingekleurd. De trompet van Philip Lassiter in Een Mensenleven Lang en de saxofoon van Floriaan Wempe in Een Mensenleven Lang en Tranen Met Azijn zijn een duidelijke verrijking. Meestal beweegt men zich in het popidioom, maar maakt men ook nog een lekker uitstapje naar de reggae. Was voorganger Liever Vieze Voeten al een prachtplaat, toch is Dan Maar Genieten nog net iets mooier. In het prachtig vormgegeven hardcoverboekje zijn naast de teksten ook de nodige andere gedichten te vinden. Wie mocht denken dat dit soort fraaie Nederlandstalige albums schaars zijn vergist zich, twee weken verscheen bijvoorbeeld nog het debuutalbum van de Zeeuwse band De Toegift op Snowstar Records, net zo eigenzinnig als dat van Iris Penning.

Het label van platenzaak Concerto brengt trouwens regelmatig prachtige albums op de markt. Binnen afzienbare tijd zal daar ook het debuutalbum van de zeer talentvolle Nederlandse singer-songwriter Paul Bond gaan verschijnen.

Recensent: Theo Volk (Blogspot Music That Needs Attention)

Direct link: Music that needs attention: Zoekresultaten voor iris penning

 

Lees de volledige recensie op 14 maart 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex