Ida & Louise - Shtoltse lider   (Waardering Muziekwereld) 9

Navarra - I Ljusningen   (Waardering Muziekwereld)

Ellinor & Leonor - Arspringar   (Waardering Muziekwereld)

Ida & Louise - Shtoltse lider

De Zweedse distributeur ‘Hemifran’ stuurde ons drie albums toe van Zweedse muzikanten.

De eerste plaat was van het duo Ida & Louise, zijnde de Zweedse sopraansaxofoniste Ida Gillner en de Deense pianiste Louise Vase. Op hun album Shtoltse Lider (vrij vertaald als ‘Trotse Gedichten’) brengen ze dertien Zweedstalige nummers die nauw aansluiten bij wat we algemeen ‘kamermuziek’ plegen te noemen. De gedichten zijn afkomstig van vijf vrouwelijke Joodse auteurs die met hun ‘Yiddish’-cultuur actief waren in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Zij kwamen allemaal uit Oost-Europa en verhuisden naar Noord-Amerika tussen 1906 en 1948. Ida & Louise hebben onder die gedichten hun muziek geplaatst op basis van saxofoon en piano. Op de eerste video kunt u luisteren naar het nummer Epitaf waarmee hun album wordt afgesloten.

Het tweede album is I Ljusningen van de in 2009 opgerichte Zweedse folkformatie Navarra uit Göteborg. Op hun platen brengen ze traditionele folksongs met hun roots in het Hoge Noorden. Het kwartet is samengesteld uit zangeres Sofia Kunze, pianist Arvid Kästel, violiste Erika Risinger en drummer Carl-Johan Groth. Deze plaat verzamelt twaalf Zweedstalige nummers waar wij zo goed als niets van verstaan en dat is volgens ons toch wel nodig om de inhoud en de betekenis van deze liedjes te vatten. De tweede video is een door Navarra live gebrachte uitvoering van het nummer Vågar Du.

Album nummer drie in de reeks is de veertien tracks tellende cd Årsringar (vrij vertaald als ‘Groeiringen’) van de Zweedse violiste Ellinor Fritz en de Belgische celliste Leonor Palazzo, hier spelend onder de naam Ellinor & Leonor. Årsringar is hun tweede plaat en bestaat uit 14 bewerkingen op viool en cello van klassieke muziekstukken uit de 18e en 19e eeuw. Vaak gaat het om improvisaties van composities van Zweedse of Scandinavische componisten die ook hier weer allemaal van een Zweedse titel werden voorzien. Ook van dit duo geven we een video mee waarop ze de compositie G-moll Polska volgens Jon Åman” spelen. 

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 9 januari 2020

Listen tracks

Video

Website

 

Navarra - I Ljusningen

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Ellinor & Leonar - Arspringar

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex