Hermine Deurloo & Zapp4 - Welling   (Waardering Muziekwereld) 9

Hermine Deurloo & Zapp4 - Welling

Hermine Deurloo wordt door velen de nieuwe Toots Thielemans genoemd. Haar samenwerking op haar nieuwe album Welling met het strijkkwartet Zapp4 is een bijzonder interessant experiment dat verrassend goed uitpakt. Debet hieraan is de grote diversiteit aan genres met ten dele eigen composities en deels werk van anderen.

De albumtitel verwijst naar Café Welling – een bruin café achter het Concertgebouw, Amsterdam -, waar Hermine en Zapp4 regelmatig hebben opgetreden. Bij een strijkkwartet met twee violen, een altviool en cello verwacht je als luisteraar klassieke kamermuziek, maar Zapp4 is met haar onalledaagse aanpak een ‘buitenbeentje’, hetgeen op vorige albums van het strijkkwartet ook reeds leidde tot verrassend avontuurlijke muziek op het snijvlak van hedendaags en jazz. Het ontbreken van een ritmesectie wordt regelmatig ingenieus ondervangen met de onconventionele wijze waarop de muzikanten van het strijkkwartet hun instrumenten gebruiken. Zo horen we bijvoorbeeld tokkelen op de violen, het bespelen van de cello als ware het een contrabas, in de handen klappen, het blazen in de microfoon of een bepaalde beat, geproduceerd via snaargetokkel.

Hermine Deurloo was reeds een tijd fan voordat ze Zapp4 uitnodigde voor wat gezamenlijke repetities. Vervolgens kwam de samenwerking in een verdere stroomversnelling met live-optredens en nu dus dit album. Zoals gezegd heeft Welling de luisteraar veel te bieden, dermate gevarieerd en voortdurend boeiend dat je volledig geconcentreerd ruim 40 minuten blijft genieten. Luister maar eens naar de compositie Ericerias van altviolist Oene van Geel met bovendien een schitterende solo van Deurloo. Andere juweeltjes – zonder niet-genoemde tracks tekort te doen - zijn Het Gouden Wagentje (gecomponeerd door violist Jeffrey Bruinsma), het fragiele Musique Au Fond (arrangement van pianist Rembrandt Frerichs en de onheilspellende intro van Walking In The Desert (compositie van eerste violist Jasper leClercq.

De muziek op Welling laat zich niet onder één noemer vangen, daarvoor is er te nadrukkelijk sprake van een voortdurende mengeling van stijlen met een ander verhaal. Welling heb ik de afgelopen weken na iedere luistersessie hooglijk weten te waarderen als een spannende muzikale ontdekkingsreis. Een absolute aanrader voor muziekliefhebbers die openstaan voor experimentele en toch prima toegankelijke jazzmuziek!

Auteur: Fred Pach

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 juli 2015

 

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex