Helen Botman - i.sing  (Waardering Muziekwereld)

Helen Botman - I sing

Zangeres Helen Botman bracht onlangs gelijktijdig met haar 25-jarig jubileum een nieuw album uit: I Sing, op de albumcover gespeld als i.sing. Ondanks dat zij dus al geruime tijd actief bleek te zijn in de Nederlandse muziekscene, had ik nog nooit van haar gehoord, laat staan dat ik bekend was met de muziek van Helen. Waarschijnlijk wegens het feit dat I Sing haar debuut-cd is, zo’n 3 jaar na de release van de ep Vleugelvrouw met vijf nummers uit haar gelijknamige succesvolle theatershow. Aan de wieg van Helen’s carrière stond haar opleiding aan het conservatorium en na de voltooiing van haar opleiding koos zij voor de poprichting. Sinds zo’n 20 jaar maakt Helen Botman deel uit van de world popgroep La Luna, een groep die wellicht bij de lezers van deze recensie een belletje doet rinkelen. La Luna is een groep van vier bevlogen musici (naast de vocalen van Helen Botman, bestaande uit Ton Nieuwenhuizen – bas, Rob Stoop – piano/accordeon en André van der Hoff – saxofoons/dwarsfluit). La Luna brengt een stijlmix van folk, jazz, pop en invloeden van wereldmuziek. Zo de diverse recensies lezend, moet ieder live concert van La Luna een muzikaal feest zijn.

Deze biografische wetenswaardigheden maakten mij zeer nieuwsgierig naar de muziek op het debuutalbum van Helen Botman. Wel, mijn eerste luistersessie van het in een keurig kartonnen digipack gestoken schijfje vormde een aangename verrassing. Helen Botman beschikt niet alleen over een prettig warme stem, maar ook haar vocale klankkleur spreekt mij sterk aan. Helen’s voornaamste muzikale inspiratiebronnen zijn naar haar zeggen Carole King en Joni Mitchell en dat kan ik duidelijk destilleren uit de songs op het album. Sterke extra factor voor de hoge muzikale amusementswaarde vormt de begeleidingsband van Helen Botman, stuk voor stuk uitstekende muzikanten: Rob Stoop (piano, rhodes, Wurlitzer), Willem Swikker (hammond) Arthur Lijten (drums), Ton Nieuwenhuizen (bas) en het Red Limo String Quartet. Naast pop met een hoog singer-songwriter gehalte, zijn er soms ook aangename jazzinvloeden waarneembaar, zoals in de song People, waarover in de volgende alinea nog wat meer informatie.

De cd opent met het fraaie titelnummer dat verhaalt voor en over welke mensen Helen haar liedjes zingt. Prijsnummer met stip is voor mij People dat een ode brengt aan de mens op zich in al haar facetten. Dit nummer kwam reeds vorig jaar uit en was sindsdien te beluisteren via Spotify, onder andere als radio-edit. Uiterst sympathiek is dat de opbrengst van dit nummer ten goede komt aan het vluchtelingenprogramma van Musicians Without Borders. Helen reisde met het a capella-ensemble Lélé Mam voor concerten af naar onder andere de Verenigde Staten, Hongarije, Duitsland en Turkije. Ook zongen zij in conflictgebieden als Bosnië en Palestina , waar Musicians Without Borders muziekprojecten opzet voor kinderen, jongeren en vrouwen in onder andere vluchtelingenkampen. Helen Botman mogen we dan ook beschouwen als een vrouw met het hart op de juiste plaats! Ook uit de teksten van de andere liedjes blijkt de grote sociale betrokkenheid van Helen Botman, met uitzondering van het nummer Drunk, want dat is een pure love song.

I Sing is een prachtig album geworden!

Auteur: Fred Pach

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 6 december 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex