Hein Cooper - The art of escape   (Waardering Muziekwereld) 8

Hein Cooper - The art of escape

Op de hoesfoto en ook op de foto in het cd-boekje dat we binnenin zijn album “The Art Of Escape” vinden, oogt de Australische singer-songwriter Hein Cooper uit Sydney, New South Wales een beetje droevig en mistroostig. Over het waarom van deze attitude hebben we echter het raden, want de release van dit album is eigenlijk een heuglijk feit omdat het zijn officiële debuutplaat is.

Vorig jaar was er wel een naar hem zelf vernoemd ep-tje, maar met de in Montreal, Canada opgenomen negen nummers voor “The Art Of Escape” kunnen we toch over een volwaardige plaat spreken. Hein Cooper brengt allemaal eigen composities op deze cd, nummers die meestal opgebouwd zijn uit een gitaarriff van zijn akoestische gitaar en verschillende ‘loops’ die hij daarna in ‘Andrew Bird’-achtige stijl uit zijn pedalen tevoorschijn tovert.

De albumtiteltrack en eerste single die helemaal aan het begin van de cd staat straalt wel een zekere vorm van melancholie uit, geaccentueerd door de wat ijl klinkende zangpartij die Hein Cooper eraan heeft gekoppeld. Tweede single “Rusty” (zie video) is daarna al heel wat ritmischer en beschikt over een catchy melodie en dito refreintje.

Als producer voor zijn eerste plaat wist Hein Cooper beslag te leggen op Marcus Paquin, een man die in het verleden al productiediensten had verleend voor albums van o.a. ‘Arcade Fire’ en ‘The National’, toch twee internationaal geroemde bands. Paquin heeft bij de opname van deze cd ook voor het inspelen van heel wat instrumenten gezorgd en hij bracht bovendien enkele frisse ideeën mee in de opnamestudio. De drums werden ingespeeld door Liam O’Neil en Laurel Sprengelmeyer en Thelma Plum waren de backing vocalisten.

Wij vinden Hein Cooper - zijn voornaam dankt hij trouwens aan zijn Nederlandse moeder - bijzonder sterk uit de hoek komen in de akoestische ballads zoals “Curse My Life”, “Dopamine”, “Water” en de dromerige ‘hidden track’ “Luna Sky”. Maar ook de meer uptempo gebrachte songs “Rusty”, “All My Desires” en het knap gezongen “Polar Bears” weten ons wel te bekoren.

“The Art Of Escape” is een prima debuutplaat van een jong Australisch talent waar we wel graag wat meer van willen horen in de nabije toekomst.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 21 juni 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex