Hayward Williams - Pretenders (Waardering Muziekwereld)

Hayward Williams - Pretenders

Hayward Williams is een singer-songwriter uit Milwaukee, Wisconsin. Hij groeide op in de jaren 80 en 90 en wilde iets meer uit zijn bestaan halen dan alleen maar de dagelijkse sleur en kwam zo in de muziekbranche terecht. Met zes albums op zijn conto is deze 'Pretenders' de volgende in de rij. Zijn debuutalbum 'Uphill/Downhill' bracht hij uit in 2005. Datzelfde jaar bracht hij ook een EP op de markt. Later volgden nog 4 albums waarbij het laatste tot deze 'Pretenders' in 2014 werd uitgebracht. Na deze 'The Reef' is er dan na 3 jaar terug nieuw werk.

Pretenders werd opgenomen in oktober van vorig jaar in de 'Midwest Sound' studio te Rockford, Illinois. Hayward Williams brengt doorgaans nummers met een nogal donkere klankkleur met een duidelijke basis voor traditionele folkrock. Het ganse album met daarop tien nummers laat zich meedrijven op een zeer 'laid back' gezongen sfeer. Soms semi-akoestisch, dan weer met de volle keyboard deuntjes. Je zou het bijna een kruising noemen tussen de poŽtische teksten van Cohen en het rockin' gedeelte van Young.

Openen doet Hayward Williams met het eerder donkere How You Been en zo luisterend zou je hem bijna de Nick Cave van de folk gaan noemen. Na het akoestische Easy Coward krijgen we met Only Love enigszins wat deining in de sobere eentonigheid. Een heerlijk Americana-deuntje met op de achtergrond heel intimistisch de Hammond-grooves. Met Pretenders als titeltrack van dit album neemt Hayward Williams ons mee terig in zijn sobere, maar klare taal en sprekende boodschap.

Bron: www.rootsville.eu

Deeplink: read:http://www.rootsville.eu/2015%20album%20reports/2017/reports/hayward%20williams%20pretenders.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 december 2017

Listen Tracks

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex