Gus Dapperton - Henge (Waardering Muziekwereld) 9
Alt-pop icoon Gus Dapperton's uitgebreide en ambitieuze nieuwe album Henge bouwt een nieuwe wereld, die de luisteraar meesleept tussen dag en nacht, gezelligheid en eenzaamheid. Medewerkers zijn onder andere Cruel Santino, Ocean Vuong en BENEE
Met bijna twee miljard collectieve streams in zijn carričre heeft de inwoner van Warwick, NY het album gemaakt met het concept van een onderwereld binnengaan als de zon ondergaat en proberen thuis te komen voor zonsopgang... of het risico lopen vast te komen zitten in een tijdlus. Muzikaal levert het album een hedendaagse eclectische wirwar op, die soms het midden houdt tussen '80s new-wave en '70s funk. De term "henge" verwijst naar wat bekend staat als "Manhattanhenge," wat een natuurlijk fenomeen is dat twee keer per jaar voorkomt in New York City, wanneer de ondergaande zon perfect uitgelijnd staat met de oost-west straten van Manhattan, wat een spectaculair beeld oplevert van de zonneschijf die perfect bovenop de gebouwen in de straten lijkt te staan.
Gus Dapperton is altijd al geobsedeerd geweest door het bouwen van nieuwe werelden. Het is een deel van zijn passie sinds hij begon met het maken van liedjes in GarageBand, een creatieve instelling die uiteindelijk vorm gaf aan twee onafhankelijke albums met uitdagend originele alt-pop. "Supalonely," zijn samenwerking met de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter BENEE, ging viral tijdens de lockdown in 2020 en vergaarde meer dan een miljard streams op weg naar een dubbelplatina hit. "Het gaf mij en andere indie-artiesten geloofwaardigheid," zegt hij. "Het liet zien dat alt-pop nummers massaal kunnen zijn."
Nu hij getekend heeft bij Warner Records gaat hij nog een stapje verder op zijn nieuwe project Henge, waarbij hij zich onderdompelt in gedurfde details en meeslepende songwriting om een schemerwereld tevoorschijn te toveren die permanent zweeft tussen zonsondergang en zonsopgang in de loop van 11 kwikzilveren nummers. In plaats van met de muziek te beginnen, stippelde Dapperton stemmingen en titels uit en werkte achteruit, waarbij hij zich liet inspireren door filmmuziek, op de jaren '80 geďnspireerde new wave en funk uit de jaren '70. Hoewel de reikwijdte van het album groot en ambitieus is, behoudt de muziek van Dapperton de intimiteit die zijn vorige albums zo indrukwekkend maakte. In de kern is het album een manier om een post-lockdown wereld te verwerken. "Ik denk dat de meeste mensen zich wel kunnen vinden in het verlangen naar verandering en chaos, maar ook naar monotonie en bescherming," zegt hij over het getouwtrek tussen dag en nacht, gezelligheid en eenzaamheid op het album. "Ik ben altijd intern aan het vechten met die twee kanten."
Gepubliceerd op Muziekwereld: 15 augustus 2023