Gurf Morlix - Caveband  (Waardering Muziekwereld) 8

Gurf Morlix - Caveband

Import-Texaan Gurf Morlix (hij werd geboren in Buffalo, New York en woont sinds 1975 in Austin) heeft een enorme staat van dienst, met name als producer en begeleider. Zijn werk met Buddy en Julie Miller en vooral Lucinda Williams (11 jaar lang) spreekt wellicht het meest tot de verbeelding, maar er zijn nog tientallen anderen die met hem hebben gewerkt, waaronder niet de minste als Robert Earl Keen, Slaid Cleaves, Ray Wiley Hubbard, Mary Gauthier, Grant Peeples en Ray Bonneville. Vermeldingswaard is zijn samenwerking met de Austinlegende Blaze Foley (zoek maar op).

Al met al is Gurf aan zijn alweer zeventiende solo-cd toe, en ook weer een heerlijke. Is het zijn zang – niemand zingt zoals hij, een bepaald niet vlekkeloze stem en met vele korte pauzes voordat hij nieuwe woorden zonder enige galm inbrengt – of zijn schitterende spel op een op deze cd vijftal instrumenten (drums en percussie nemen op “Caveman’ een hoofdrol in), dan wel zijn soulful en bluesy feel? Op deze nieuwe cd komt daar nog een uitstap naar Cajun en (soul)pop bij. Het is alles bij elkaar wat de man zo interessant maakt. De opnames zijn alle in de eigen studio (Rootball Studio in Austin) gedaan (ik neem aan dat drums en harmonica en B3 elders zijn opgenomen?) en Gurf is als altijd alom aanwezig op zijn variëteit aan instrumenten (de man speelt vrijwel alles…), met incidenteel hulp van Joel Guzman (accordeon in ‘Mudbugs’, Gurfs ode aan de cajun muziek) en Donald Linley op drums in ‘Crash All Night’, een gezonde rocker en het enige nummer dat niet van zijn hand is (maar van Jim Whitford). Mijn favoriet op de CD is ‘1959’, een mooie gedragen blues. Maar ‘Fork In The Road’, een nummer dat aan J.J. Cale doet denken, is ook meer dan goed.

 Als je nog niet bekend bent met de bijzondere muziek van Gurf Morlix dan is deze ‘Caveman’ een heel geslaagde introductie. Alles wat de man zo interessant maakt is in de 10 songs aanwezig. Wat een geweldenaar. Laten we hopen dat hij snel weer onze lage landen opzoekt. Sla Gurf dan niet over!! 

Recensent: Fred Schmale

Bron: www.realrootscafe.com

Direct link: Gurf Morlix, Caveman – REAL ROOTS CAFÉ (realrootscafe.com)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 19 februari 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex