Gretchen Peters - The night you wrote that song   (Waardering Muziekwereld) 9

Gretchen Peters - The night you wrote that song

Waarom ook niet? De release van The Night You Wrote That Song is in Amerika, voor de verandering, een maand eerder dan in Europa. Wij mogen wachten tot iets voorbij halverwege juni. Persoonlijk heb ik geen klagen, omdat verspreiding van de distributeur relatief vroeg uitpakte. Het gaf mij de gelegenheid het originele oeuvre van Mickey Newbury er weer eens op mijn gemak bij te pakken en te beluisteren. Ik ben een enorme liefhebber van zijn werk, en begreep, van wat ik las, dat Gretchen Peters dat ook is. Haar moeder luisterde graag naar Mickey’s muziek (aan haar is dit album opgedragen).

Dit project, deze ode aan Mickey, broeide al jaren onderhuids. Eerste gedachte omtrent een dergelijke coverplaat was bij Gretchen al zo’n tien jaar geleden aanwezig, en nu is eindelijk het resultaat daar. Boter bij de vis. Ga er maar aan staan, geen eenvoudige opgave wanneer je hoog grijpt. Mickey heeft weliswaar een omvangrijke catalogus, dus genoeg om uit te kiezen. Anderzijds zijn zijn songs enorm eigen. Universeel, maar tegelijkertijd ook eigen! Veel artiesten gingen al met hun versies van hun Mickey-nummers aan de haal, en vaak niet eens zo onverdienstelijk. Een volledig album met zijn nummers, en overtuigend bovendien, vraagt om een nauwgezette uitwerking. Wanneer je leest op Gretchens site waarmee allemaal werd rekening gehouden, besef je dat aan werkelijk ieder facet is gedacht. De ex van Amanda Pearcy, Louis “Cowboy” Johnson, heeft in 2004 al een ode aan Newbury-songs laten verschijnen, die werkelijk een lust voor het oor was. Ik was benieuwd of Gretchen hem qua uitvoering evenaart.

Opnames van deze nummers vonden plaats op een inmiddels historische locatie. De Cinderella Studios was waar Newbury eind jaren zestig, begin zeventig zijn albums Looks Like Rain, Frisco Mabel Joy en Heaven Help the Child opnam. Derhalve het perfecte uitgangspunt uiteraard. Oprichter van de studio, de legendarische Wayne Moss (bekend van Bob Dylan, Roy Orbison en Linda Ronstadt), is als gitarist mede van de partij, naar niemand minder dan Buddy Miller. Verder zul je de overbekende harmonicaspeler Charlie McCoy horen, naast Barry Walsh, Will Kimbrough, en (bassist) Dave Roe.

Voor liefhebbers van zowel Gretchen Peters als Mickey Newbury is dit album een verfrissende aanwinst. De songs van Mickey blijven fier overeind in deze eigentijdse vertolkingen van Gretchen. Zij en echtgenoot Barry waren zo kien om zich te beperken tot de noodzakelijke instrumentatie. Mickey’s songs gedijen nu eenmaal beter in soberheid. Je hoort de waardering en de liefde die men heeft voor het geweldige materiaal welke Mickey naliet. Aanrader.

Recensent: Rein van den Berg (Blog Johnnys Garden)

Deeplink: read://https_johnnysgarden.nl/?url=https%3A%2F%2Fjohnnysgarden.nl%2Fthe-night-you-wrote-that-song%2F

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 16 juni 2020

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex