Grant-Lee Phillips - Widdershins (Waardering Muziekwereld)

Grant-Lee Phillips - Widdershins

In het begeleidende persschrijven vertelt Phillips over het componeren van de nummers voor Widdershins, zijn negende solo langspeler. De Amerikaan maakt zich grote zorgen over politieke kwesties en is er niet gerust op dat de huidige bestuurders in staat zijn om met elkaar de problemen op te lossen. ďI made a commitment to myself not to sink into despair, Iím tracing a longer narrative here. Weíve been through some of this before Ė not just our country, but the civilization as a whole.Ē Grote woorden maar Phillips maakt zijn ongerustheid duidelijk en giet zijn zorgen in mooie liedjes. Widdershins is opgenomen met drummer Jerry Roe en bassist Lex Price in de Sound Emperium in Nashville. Grant-Lee Phillips is bekend van Grant Lee Buffalo. De rockformatie maakt furore in de jaren negentig. Na vier albums zet de groep er een punt. Bryan G. Philips a.k.a. Grant-Lee Philips gaat solo. Zijn debuut Ladiesí Love Oracle verschijnt in 2000. Widdershins is de negende solorelease van de inwoner van Los Angeles.

Twaalf nummers heeft Phillips opgenomen. De muziek heeft zoals altijd de nodige urgentie, maar er is vooral tekstueel aandacht besteed aan politieke zorgen. Verder zijn er uptempo melodieŽn en ballades met heldere titels. In Walk In Circles verhaalt Phillips over de herhaling van de geschiedenis en dat het de mens niet lukt lering te trekken uit gebeurtenissen. Titels als The Wilderness en King Of Catastrophes zijn overduidelijk. De mens maakt er een zootje van en zou intussen beter moeten weten. Phillips en zijn kompanen slagen erin de muziek een behoorlijk portie urgentie mee te geven. Geen moment klinken de nummers als een herhaling van een zeurende man op leeftijd. Widdershins eindigt met Liberartion. Grant-Lee Phillips wil met vertrouwen naar de toekomst kijken en maakt met deze langspeler stappen in de richting van een betere wereld. Of muziek de wereld kan veranderen is al jaren een overbodige discussie. Platen als Widdershins zijn belangrijk. Grant-Lee Phillips legt de vingers op heel wat open wonden. Bij het beluisteren van de prima plaat Widdershins kan iedereen nadenken over de eigen bijdrage om van 2018 een goed jaar te maken.

En alle kleine beetjes helpen! Plezier met luisteren en daarna aan de slag. In de muzikale voetsporen van Grant-Lee Phillips wordt het leven alleen maar leuker.

Auteur: Jaks Schuit

Bron: www.realrootscafe.com

Deeplink: http://www.realrootscafe.com/2018/02/24/grant-lee-phillips-widdershins/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 april 2018

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex