Gerard & Compagnie - Emily, unknown to the world  (Waardering Muziekwereld) 9

Gerard & Compagnie - Emily, unknown to the world

Gerard & Compagnie stort zich onder de bezielende leiding van Gerard Nijborg al sinds jaar en dag op de Amerikaanse folk, maar op dit album Emily, unknown to the World zet de groep een stapje verder. Na de ode aan Leadbelly, Pete Seeger en Tom Paxton op Three of a kind uit 2018 ging de groep aan de slag met gedichten van Emily Dickinson (1830-1886). Gerard Nijborg verdiepte zich de afgelopen jaren in de wereld van deze Amerikaanse dichteres die bij haar leven een eigen gekozen, teruggetrokken leven leidde. Pas na haar dood ontdekte haar zus Lavinia dat Emily een groot aantal gedichten van uitzonderlijke kwaliteit had geschreven. Na publicatie erkende men Emily Dickinson als een van de belangrijkste en invloedrijkste dichters van Amerika. Haar werk luidde een nieuw tijdperk in de Amerikaanse poëzie in, het Modernisme. Dickinsons gedichten waren hun tijd vooruit. Veel van haar gedichten behandelden romantische thema’s als de dood, liefde en onsterfelijkheid. 

Gerard Nijborg zette in totaal vijftien gedichten op muziek en doet dat in de stijl die we van Gerard & Compagnie gewend zijn, muziek met een Amerikaanse folkinslag. Introspectieve gedichten als Morning en We grow accustomed to the dark hebben een gedragen melodie, terwijl Wild nights en These little rose een meer up tempo benadering krijgen. Zo krijgt het album de nodige afwisseling en variatie. Zanger Gerard Nijborg zingt met het nodige pathos, en dat past prima bij de veelal gedragen interpretaties van de gedichten van Dickinson. Nieuwkomer in de Compagnie Baudien Dijkstra verzorgt op gepaste wijze de achtergrondvocalen en treedt op de voorgrond in het duet The heart has many doors. Muzikaal is de Compagnie goed op dreef. Het gitaarspel van Lieuwe Koster vormt een solide basis, waarop, met name, violist Alco Hoogcarspel zich prima kan uitleven. Bijzonder zijn de bijdragen van ‘special guest’ het strijkkwartet Risata. Dit viertal horen we echter alleen in de instrumentale intermezzo’s. Dat is wat jammer, ik had ze graag vaker geďntegreerd in het groepsgeluid willen horen, zoals min of meer in A narrow fellow in the grass en A thought went up gebeurt. Dit had ook zeker gekund in het instrumentale stuk Emily’s waltz. Een van de meest geslaagde nummers is The sun went down met een mooie accordeonpartij van Koster. I never saw a moor wordt a capella gezongen en vormt een mooie contrast met de rest, terwijl I thought the train would never come instrumentaal de meeste raakvlakken kent met het eerdere werk van Gerard & Compagnie. 

Emily unknown to the world is een geslaagde poging om het werk van Emily Dickinson voor een breder publiek toegankelijk te maken. Voor velen zal dit een eerste kennismaking met het werk van deze Amerikaanse dichteres zijn. Wie Dickinson echter in het Nederlands wil lezen, kan Verzamelde gedichten, vertaald door Peter Verstegen (Amsterdam, 2011) eens proberen. In het verleden hebben ook Simon Vestdijk en oud-popjournaliste Elly de Waard verschillende gedichten van Emily Dickinson vertaald. 

Recensent: Assie Aukes

Bron: www.folkforum.nl

Direct link: Gerard & Compagnie en Hans Wigman: Emily Dickinson en andere gedichten op muziek - Folkforum

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 mei 2022

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex