Geoff Alpert - Open your heart (Waardering Muziekwereld)

Geoff Alpert - Open your heart

De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat mijn eerste gedachten bij het aanschouwen van de hoes van de cd Open your Heart van Geoff Alpert gingen naar de beroemde trompettist en producer Herb Alpert (van ‘The Tijuana Brass’). Dat was niet alleen omwille van diezelfde naam, maar ook omdat Geoff Alpert op deze cd staat afgebeeld met een blaasinstrument waarvan ik eerst dacht dat het ook om een trompet ging, maar bij nader inzicht blijkt het een trombone te zijn. Welnu, er is blijkbaar geen enkele familiale band tussen beide Alperts en we kunnen hier dus maar beter wat meer ingaan op de trombonist Geoff Alpert. Open Your Heart is blijkbaar zijn eerste album, ondanks zijn vele jaren activiteit in de jazz-, pop- en R&B-wereld als muzikant. Maar hij is sinds begin de jaren ’80 wel 30 jaar van de muziekscène verdwenen om zich toe te leggen op een verantwoordelijk leven als echtgenoot en vader. Pas na het verlies van zijn echtgenote in 2002 is hij troost en zielenrust gaan zoeken bij zijn favoriete blaasinstrument: de trombone. Van het een kwam het ander en na een tijdje keerde Geoff Alpert terug op het jazzpodium met bassist Darryl Williams en keyboardsspeler Gail Jhonson. Het waren die twee muzikanten die hem konden overtuigen om het album Open Your Heart op te nemen. Met hun drietjes trokken ze naar de opnamestudio in Los Angeles, Californië en ze nodigden daarbij gitarist Adam Hawley, pianist Greg Manning en drummer Tony Moore uit om voor de ritmesectie te zorgen. Daarnaast werd er ook een blazerssectie uitgenodigd met Mitch Manker op trompet en hoorn, Steve Nieves op alt- sopraan- en tenorsaxofoon en Michael Parlett op fluit en baritonsaxofoon. De crew werd vervolledigd met drie zangeressen: Tamina Khyrah Joi, Aankha Neal en Maya Thomas.

Er staan tien jazzy tracks op Open Your Heart en Geoff Alpert heeft er daar zelf acht van gecomponeerd, steeds samen met zijn vriend Gail Jhonson. De twee gecoverde nummers zijn eigenlijk naar jazz omgevormde bewerkingen met eerst Heartbreak Hotel (zie video) dat Michael Jackson voor ‘The Jacksons’ schreef en een hit werd in 1980. Later bracht hij het nummer tijdens zijn ‘Bad World Tour’ zelf onder de titel This Place Hotel. Het tweede gecoverde nummer is Don’t Ask My Neighbors dat werd gecomponeerd door L.A.’s songwriter Clarence Alexander ‘Skip” Scarborough en in 1977 voor het eerst opdook op het album Rejoice van de drie zusjes Hutchinson die toen optraden onder de naam ‘The Emotions’.

De trombone van Geoff Alpert is een rustgevend instrument en de beluistering van de tien tracks op het laid back gespeelde album Open Your Heart zal u een sfeervolle en relaxte tijd bezorgen, iets waar we eigenlijk allemaal toch een beetje behoefte aan hebben in deze hectische tijden.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 27 juli 2017

Listen tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex