Frank Zappa - Hot rats   (Waardering Muziekwereld)

Frank Zappa - Hot rats

In 1969 verkochtten de platen van de Mothers of Invention slecht en kon Frank Zappa zijn muzikanten met moeite betalen. Toen hij jazzlegende Duke Ellington zijn platenlabel zag smeken om tien dollar voorschot, hief hij de band op.

Hij ging de studio in om Hot Rats op te nemen met een nieuwe groep muzikanten, onder wie Ian Underwood, die meedeed op Uncle Meat en technisch gezien betrouwbaar was. Ook oude vriend Don ‘Captain Beefheart’ van Vliet, violisten Don ‘Sugarcane’ Harris en Jean-Luc Ponty waren erbij.

Het album is grotendeels instrumentaal, op een vocale bijdrage van Captain Beefheart na. Hot Rats draait om virtuositeit en heeft een zware jazzcomponent. ‘Peaches En Regala’ werd de basis voor vele Zappacompilaties en twintig jaar lang een live-favoriet; het is maf en opwekkend met sax, orgels en Zappa op een octaafbas. Hoe anders is ‘Willie The Pimp’, een rauwe blues waarin Beefheart gromt en grauwt, waarna de zeven minuten durende gitaarsolo van Zappa je bij de strot grijpt. ‘Son Of Mr Green Genes’ bouwt voort op ‘Green Genes’ (van Uncle Meat) met jazzy jamsessies. ‘Little Umbrellas’ is kalmer, vreemd en rammelend; ‘The Gumbo Vatiations’ is een reusachtige bluesjam waarin Zappa, Underwood en Harris zich volledig laten gaan.

Het album stond 9 in de Britse top 10. De hoes is één van de bekendste in de rockwereld: Christine Frka, van de door Zappa goedgekeurde groupies GTO (Girls Together Outrageaously), die zich verschuilt in de lege lelievijver van een villa in Beverly Hills.

Auteur: Mark Blacklock

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Mark Blacklock was muziekredactuer van het blad Bizarre en schreef van The Guardian, the Telegraph en talloze bladen. Met Negativland verzorgde hij illegale radio-uitzendingen en hij wist de eigenzinnige toneellegende Ken Campbell op een affiche met de lijpe groep Wevvie Stonder van Skam Records te krijgen.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 januari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex