Fiona Boyes - Voodoo in the shadows  (Waardering Muziekwereld) 8

Fiona Boyes - Voodoo in the shadows

Singer-songwriter/gitarist Fiona Boyes groeide op in Melbourne en heeft Schots/ Engelse roots. Fiona was de eerste vrouw en niet-Amerikaanse, die in 2003 in Memphis, TN, solo akoestisch, voor de Melbourne Blues Appreciation Society de IBC won. Fiona werd door Pinetop Perkins en Hubert Sumlin omschreven als “één van de beste vrouwelijke gitaristen sinds Memphis Minnie”.

Fiona Boyes is ondertussen al meer dan vijfentwintig jaar bezig als muzikante. Ze trad op tijdens de belangrijkste Australische, Amerikaanse en Europese festivals. Sinds haar debuut in 1990 bracht Fiona (toen nog als “Sassy Mamma” met The Mojos) vijftien albums uit, waarmee ze al veel awards won.

Met haar gitaarstijl kan je alle richtingen uit. Dit gaat van pre-war Delta slide, via Mississippi Hills grooves en Piedmont finger picking tot New Orléans barrelhouse, Memphis soul, Texas swing, Chicago en West Coast sounds. Hiervoor experimenteert ze voortdurend met andere gitaren. Nu zijn het vooral cigar box en National Resonator gitaren, die haar zo te horen, aardig bezighouden.

We kennen Fiona Boyes al van haar vorige albums Box & Dice [2015] en Professin’ The Blues [2016], (Acoustic Album of the Year” 2017), die we hier toen recenseerden
. Met de opvolger Voodoo In The Shadows keert Fiona met negen originele nummers en twee covers opnieuw terug naar haar roots. Ze doet dit uiteraard niet alleen, maar in het gezelschap van drummer/percussionist Mark Grundun, bassist/toetsenist Tim Neal en Johnny Sansone (harmonica, accordeon).

Op Voodoo In The Shadow brengt Fiona verhalen over respect (“With a Little Respect”), feesten (“Party at Red’s”), gedrag (“Little Things”), voodoo (“What You Put On Me”), sensualiteit (“Dark and Dangerous Love”) en liefde. “New Orleans” schreef een vriend van haar Gary Vincent en “Don’t Leave Your Feet at Home” draagt ze op aan een vriend van haar, “uncle” Bob Fuller. Op het zydeco nummer is Johnny Sansone op accordeon in grote doen. Ook speciaal zijn hier enkele oude nummers die ze opnam op dit album. Dark And Dangerous Love (van J Rene Coman) is op nog geen enkel ander album te horen. Het is een Latino getint nummer dat Fiona wel eens speelde met haar eerste band Mojos. Alle andere originals zijn “toevalligheden”, behalve With A Little Respect, dat ze voor een songwriting wedstrijd in 2007 schreef. Het thema van dat jaar was “tolerantie”, een thema dat meer dan tien jaar later nog actueel is. In het nummer is Tim Neal op bariton sax en Sansone op harmonica te horen.    

De laatste roadtrip door de Zuidelijke staten in Amerika heeft duidelijk wat teweeggebracht bij Fiona Boyes. De lokale tradities en het spirituele inspireerden haar voor het uitbrengen van Voodoo In The Shadows. Het werd onder andere vanwege de keuze van de (soms heel “bijzondere”) gitaren, maar ook door de songwriting, opnieuw een bijzonder en gevarieerd album. We lieten ons heel gewillig meedrijven op de magie die Fiona en haar muzikanten opriepen tijdens deze uitzonderlijke reis.

Recensent: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: https://www.rootstime.be/index.html?https://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2018/DEC1/CD129.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 januari 2019

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex