Espen Berg Trio - Free to play  (Waardering Muziekwereld) 9

Espen Berg Trio - Free to play

Het prachtige en betoverende Free To Play is het derde album van het Espen Berg Trio. Van het trippy high-end keyboard en de percussietonen die de eerste momenten van het openingsnummer Monolitt oplichten, zegt je instinct je dat Free To Play bijzonder gaat worden. Monolitt is volledig geÔmproviseerd. Het kwam toevallig tot stand, in een opwelling, voordat de eigenlijke opname echt van start was gegaan. Berg, elders op de piano aanwezig, speelt celesta. Bassist Bardur Reinert Poulsen tovert hoge harmonische noten uit zijn instrument. Drummer Simon Olderskog Albertsen is prominent aanwezig, maar steeds in dienst van het geheel.

"De celesta was in de studio toen we aankwamen", zegt Berg. Dus we hebben het geprobeerd. Het is een one-taker. Ik vind de combinatie van strijkstokken en celesta geweldig.". Monolitt bezweert een betovering die het hele album duurt.

Zoals Berg erkent, roept zijn stijl ook romantische en impressionistische klassieke muziek op. Maar het verband is eerder toevallig dan dat er rekening mee wordt gehouden. "Mensen denken vaak dat ik diep in de klassiekers zit", zegt hij. "En ik heb enkele stukken van Ravel en Chopin gespeeld. Maar niet veel meer dan dat. Mijn muzikale geheugen behoudt wat ik speel, dus de weinige klassieke stukken die ik gespeeld heb, zijn een onderdeel van mijn spel geworden en suggereren een bredere invloed dan eigenlijk het geval is".

Uiteindelijk valt Berg's muziek buiten de categorie. Zoals Ellington al zei, zijn er twee soorten muziek: geweldige muziek en geen geweldige muziek. Berg's muziek is geweldig. Maar hij is blij met het label jazz. "Ik ben eraan gewend geraakt, hoewel ik nooit denk dat ik 'jazz' moet schrijven voor dit trio of voor een band waarin ik speel", zegt hij. "Ik schrijf gewoon wat ik leuk vind op dit moment. Ik ben op een eindeloze reis zonder grenzen, op zoek naar nieuwe stemmingen, nieuwe akkoordcombinaties en oprechte melodieŽn.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 oktober 2019

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex