Emily Maguire - A light to follow / 8Ĺ (Waardering Muziekwereld)

Emily Maguire - A light to follow

De in Engeland geboren zangeres en liedjesschrijfster Emily Maguire moest zichzelf verplaatsen van het nogal sombere klimaat van "Old Blighty" naar een meer eenvoudige manier van leven op het Australische platteland om te werken, op te nemen en - uiteindelijk - haar debuutalbum uit te brengen. Maguire was opgeleid als klassiek celliste en pianiste, maar vond de overstap naar de gitaar niet groot en begon liedjes te schrijven. Haar eerste volledige collectie van deze werken, Stranger Place uit 2005, werd volgens Maguire opgenomen in een hut in de Australische outback. Uiteindelijk sloeg de plaat aan en dankzij de single "The Real World" vond Maguire zichzelf terug in Engeland, waar ze in 2005 optrad op het Borderline Singer/Songwriter Festival in Londen. Maguire toerde in 2006 door Engeland en de rest van het Verenigd Koninkrijk voordat ze terugkeerde naar haar adoptieland Down Under om album nummer twee te schrijven, op te nemen en te produceren. Het album, met de talenten van Christian Dunham op bas en Shane Nesic op drums, bevatte ook een "strijkerssectie" gearrangeerd en uitgevoerd door Maguire zelf. Het album, getiteld Keep Walking, werd in 2008 uitgebracht door Universal, na een succesvolle terugkeer naar Groot-BrittanniŽ.

Voor haar zevende studioalbum A Light To Follow schittert Emily Maguire op de cover in de sterke Australische zon. Zoals ze zelf zegt: "ga op zoek naar de zon" ('Sunshine'). Deze vrouw kent de waarde van het licht, want ze heeft de duisternis getrotseerd. Opgenomen op de geitenboerderij van haar en haar man/producer Christian Dunham in Queensland, soms in een hitte van 40 graden (met de muzikanten binnenshuis om omgevingsgeluiden en insecten te vermijden), is het geen verrassing dat de warmte van de zon sterk aanwezig is op het album. Maar de warmte komt vooral van Maguire zelf: haar empathie en wijsheid, hard gewonnen door jaren van tegenslagen en herstel.

Waar de voorganger van dit album, A Bit Of Blue uit 2017, sprankjes licht uit de ijle lucht haalde, komt A Light To Follow veerkrachtig en optimistisch uit de startblokken. Er is een gevoel van Maguire's accommodatie met haar bipolaire aandoening, een waakzaamheid voor de gevaarlijke wolken die zich samenpakken ("it's coming round again, another wave to make me drown again" uit het urgente 'Let Me Be'), maar ook een gevoel van vreugde in de betere tijden ("there's nothing like the feeling of being sane", uit 'Stay'). Maguire spreekt openhartig over haar somberste uren, maar haar sterke Tibetaanse boeddhistische filosofie kan haar helpen zo'n uitzonderlijke positiviteit op te roepen en de demonen te verslaan die vaak in deze nummers opduiken, hun krachten nu schijnbaar verminderd, als vampieren bij zonsopgang. En ze weet dat ze niet alleen is, luister maar naar 'Northern Star' dat naadloos overgaat van "ik" naar "wij" in het laatste couplet.

Die etherische stem met haar zuivere dictie kan nog steeds een verborgen stoot geven wanneer je dat het minst verwacht (probeer "all the voices in my head shouting that I should be dead", uit My Way Home). Maguire speelt piano/keyboard, heeft een charmante lichte touch op de gitaar en speelt cello op haar ontroerende strijkarrangementen, naast Sarah King's altviool/viool. De live band wordt aangevuld met Dunham's baslijnen, Shane Nesic's drums en Dan Lyons' lap steel die country-accenten toevoegt. Maguire's gave als songschrijver is overduidelijk. Verschillende nummers hier zouden banger hits kunnen worden voor topartiesten, als dat haar pad was. Ze is meesteres van het aanzwellende crescendo en hoewel emotionele eerlijkheid haar sterkste kant is, pakt ze ook andere onderwerpen intelligent aan. Zo is er een verwaarloosde relatie ('She's Gone'), vrouwen versus laat consumptie-kapitalisme in het briljant filmische 'How To Conquer', de behoefte aan aanpassingsvermogen op een zacht swingend slaapliedje ('The Only Thing') en de planeet ('Another Wild World'). Afsluitend met het ritmisch intense titelnummer 'A Light To Follow' wil Maguire ons allemaal geruststellen: "Je bent mooi en dapper als je al dat verdriet onder ogen ziet, maar je zult ooit vrede vinden en een licht om te volgen".

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 24 augustus 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex