Elvin Bishop - Can't even do wrong right  (Waardering Muziekwereld) 8

Elvin Bishop - Can't even do wrong right

Ik maak begin jaren zeventig kennis met Elvin Bishop, door zijn bijdrage aan het album ‘The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper’. Hij overtuigt mij dan niet eens zo zeer door de kwaliteit van de bijdrage, maar meer door instelling van de muzikant. Terwijl Al Kooper probeert het nummer te beëindigen, omdat de speeltijd er op zit, blijft Bishop stug doorgaan, wat hele leuke interacties oplevert.

Het eerste album van hem dat ik aanschaf is ‘Rock My Soul’ en deze LP verandert mijn hele visie op muziek. Tot die tijd is het door mannen gemaakte blues, waarin lange gitaarsolo’s de boventoon voeren, maar na dit album ben ik zangeressen, blazers, toetsen en andere Amerikaanse muzieksoorten als jazz, country en soul gaan waarderen. Ik ben vanaf dat moment fan van de man, heb hem meerdere malen live mogen zien en in mijn ogen doet hij zelfs de ‘wrong things right’.

Can’t Even Do Wrong Right is het vierentwintigste album onder zijn eigen naam en zeker niet zijn sterkste, maar op zijn eenenzeventigste is het plezier van het spelen en opnemen met vrienden belangrijker dan de wereld proberen te veroveren met een adembenemend album.

Tien nummers op deze schijf, waarvan vijf door Bishop zelf geschreven. Het begint sterk met de titelsong over de klunzige crimineel Maurice. Het nummer is doorspekt met humor, zoals we al jaren van hem kennen. Andere hoogtepunten zijn Little Walter’s “Blues With A Feeling”, waar het samenspel met Bob Welsh uitspringt. Welsh, als lange tijd tweede gitarist in Bishop’s band speelt een belangrijke rol op deze cd en is ook te horen op orgel, bas en piano.

Ook het onderonsje met Charlie Musselwhite op “No More Doggin’” mag er wezen. Absoluut hoogtepunt is het door Mickey ‘Fooled Around And Fell In Love’ Thomas gezongen “Let Your Woman Have Her Way”. Hoewel dit nummer in het huidige muzikale klimaat niet meer een dergelijk grote impact zal hebben als de grote hit uit de jaren zeventig, doet dit nummer weinig onder voor “Fooled Around …”

De overige nummers zijn gewoon lekker, alleen is voor mij de – uit mijn hoofd gezegd -  vierde studio-uitvoering van Jimmy Reeds “Honest I Do” een beetje overbodig. Dit is weer een fijne, relaxte schijf en een welkome aanvulling op mijn Elvin Bishop collectie.

Auteur: Ton Kok

Bron: Blues Magazine

Deeplink: http://www.bluesmagazine.nl/recensie-elvin-bishop-cant-even-wrong-right/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 1 november 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats