Elizabeth Cook - Aftermath   (Waardering Muziekwereld) 8

Elizabeth Cook - Aftermath

Vanuit het Mekka van de countrymuziek in Nashville, Tennessee bereikte ons het zevende soloalbum Aftermath van de 48-jarige countryzangeres en songschrijfster Elizabeth Cook. Zij presenteert ook al sinds een tiental jaren een radioprogramma ‘Apron Strings’ op de ‘Sirius XM Outlaw Country Radio’ en ze stond meer dan 400 keren op het podium van de legendarische ‘Grand Ole Opry’ in Nashville voor concerten die rechtstreeks op radio en televisie worden uitgezonden. Verder duikt ze ook regelmatig op in de populaire televisieshow ‘Late Night With David Letterman’.

De roots van Elizabeth Cook liggen echter in een twaalf kinderen tellend gezin uit Wildwood in de Amerikaanse staat Florida. Misschien is dat wel de reden waarom haar countryliedjes niet meteen vergelijkbaar zijn met de traditionele deuntjes die in Nashville geproduceerd worden. Haar songs leunen hier veel meer aan bij pop, countryrock en Americana en ze beschikken over een veel modernere sound dan de meeste traditionele countrynummers.

Op haar nieuwe album “Aftermath” brengt Elizabeth Cook twaalf nummers waarin ze reflecteert op de voorbije turbulente jaren in haar leven waarin ze een echtscheiding, het verlies van ouders en geliefden, een moeilijke rehabilitatie en psychische problematiek te verwerken kreeg. Deze plaat gaat dus over overleven en veerkracht om te recupereren en de nodige kracht en moed te verzamelen om verder te gaan met haar leven. Uit enkele songtitels als “Bad Decisions”, “Perfect Girls Of Pop”, “Two Chords And A Lie” en “Mary, The Submissing Years” valt dit problematische parcours gemakkelijk af te leiden.

Pas in de mooie countryballad “Daddy, I Got Love For You” krijgen we voor het eerst een echte Nashville-tearjerker en ook de later volgende songs “These Days” en “Two Chords And A Lie” worden door de bij dit genre horende en door Whit Wright bespeelde pedal steelgitaar gedomineerd. Maar dergelijke countryballads vormen zeker niet de grootste gemene deler op het album “Aftermath”. Dat bevat eerder uptempoliedjes in de stijl van de twee op de video’s te beluisteren songs “Thick Georgia Woman” en “Perfect Girls Of Pop”. In het nummer “Bayonette” horen we zelfs een oude honky-tonk-piano meespelen in de instrumentale begeleiding.

Een speciale vermelding verdienen volgens ons de nummers “Stanley By God Terry” en het ‘spoken word’-verhaal in de akoestische albumafsluiter “Mary, The Submissing Years” die ons nostalgisch doet terugdenken aan het betere werk van Tammy Wynette. Vier jaar na haar laatste album “Exodus Of Venus” vormt de door popproducer Butch Walker geproduceerde cd “Aftermath” een zeer aangename verrassing die ons hier bezorgd werd door muziekstijl-kameleon Elizabeth Cook.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 22 november 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex