Eliza McLamb - Going through it / 8½ (Waardering Muziekwereld)

Eliza McLamb - Going through it

Eliza McLamb maakt de indiepop en indierock die de laatste jaren heel veel wordt gemaakt, maar in kwalitatief opzicht is Going Through It een stuk beter dan het gemiddelde album in het genre. Het debuutalbum van Eliza McLamb klinkt direct bekend in de oren. Zachte en breekbare maar ook mooie vocalen, afwisselend ingetogen en wat stevigere klanken, lekker in het gehoor liggende maar ook spannende songs en persoonlijke verhalen die een inkijkje geven in de wereld van een jonge vrouwelijke singer-songwriter. Het is de afgelopen jaren al vaak gedaan, maar slechts zelden zo mooi als Eliza McLamb het doet op haar debuutalbum Going Through It. De muzikante uit Los Angeles heeft een prachtig klinkend album gemaakt, maar wat zit het ook knap in elkaar en wat vertelt Eliza McLamb indringende verhalen. Een uitschieter in het genre wat mij betreft.

Going Through It is het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Eliza McLamb, die met dit album een fraai visitekaartje afgeeft. De muzikante uit Los Angeles, werkt op haar debuutalbum samen met producer Sarah Tudzin, die we vooral kennen als de vrouw achter de Illuminati Hotties, maar die ook productieklussen voor Weyes Blood en Boygenius op haar naam heeft staan. Al voor ik las wie het debuutalbum van Eliza McLamb heeft geproduceerd moest ik bij beluistering van Going Through It denken aan de muziek van Boygenius. Net als Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus schakelt Eliza McLamb makkelijk tussen indiepop en indierock, waarbij ze rock lijkt te prefereren boven pop, maar altijd de perfecte popsong in het achterhoofd houdt. In muzikaal opzicht zit de muzikante uit Los Angeles ergens tussen de drie leden van Boygenius in, wat betekent dat Eliza McLamb zich bevindt in een overvolle vijver. Going Through It heeft echter genoeg te bieden om juist het album van Eliza McLamb er uit te vissen. Net als zoveel van haar soortgenoten zingt de muzikante uit Los Angeles vooral fluisterzacht, maar ik vind de zang op Going Through It interessanter dan die op het gemiddelde album in het genre. Eliza McLamb doet meer dan mooi en fluisterzacht zingen, want ze kan ook expressief en met veel gevoel zingen, wat haar songs voorziet van een bijzondere dynamiek en wat er bovendien voor zorgt dat het album niet eenvormig klinkt. In muzikaal opzicht springt het album er voor mij nog net wat meer uit. Eliza McLamb varieert flink in de inkleuring van haar songs en kiest net zo makkelijk voor behoorlijk ingetogen en spaarzaam ingekleurde folksongs als voor wat stevigere rocksongs en schuwt incidenteel ook het gebruik van strijkers niet. Eliza McLamb overdrijft de inkleuring van haar songs niet, wat een zeer smaakvol geluid oplevert, dat prachtig is geproduceerd door Sarah Tudzin. De producer van het debuutalbum van Eliza McLamb was zoals gezegd ook een van de producers van het debuutalbum van Boygenius en heeft daar goed opgelet, want een aantal songs op Going Through It had qua inkleuring en productie niet misstaan op het fantastische The Record. Dat is nog duidelijker het geval wanneer meerdere lagen vocalen zijn te horen, maar meestal is de zang betrekkelijk sober.

Eliza McLamb is pas 23, maar ze laat op haar debuutalbum horen dat ze een uitstekend songwriter is. Going Through It valt niet alleen op door een grote verscheidenheid, maar ook door de hoge kwaliteit van de songs. Het zijn, wederom net als bij Boygenius, songs die je direct raken door de bijzondere schoonheid, maar het zijn ook fantasierijke songs, die het verdienen om volledig uitgeplozen te worden. Dat geldt overigens ook voor de teksten, waarin Eliza McLamb zich volledig bloot geeft. Going Through It is een zeer persoonlijk album vol persoonlijke misère en vooral worstelingen van een jonge vrouw, die genoeg heeft meegemaakt om een album te vullen met persoonlijke ontboezemingen. Het levert een aantal indrukwekkende verhalen op. Eliza McLamb heeft een album gemaakt in een genre waarin het aanbod al een tijd zo groot is dat verzadiging op de loer ligt. Ook ik pak zeker niet alles meer op dat in het genre verschijnt, maar soms heb je albums die er uit springen en heel soms zijn er albums die er flink uit springen. Going Through It van Eliza McLamb zit absoluut in de laatste categorie.

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Direct link: De krenten uit de pop: Eliza McLamb - Going Through It

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 maart 2024

Listen Tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex