Edward Abbiati - To the light / 8  (Waardering Muziekwereld)

Edward Abbiati - To the light

De naam van deze zanger gitarist is wellicht niet echt bekend bij de modale muziekliefhebber. De uit Hampshire afkomstige Anglo Italiaan Edward Abbiate timmerde stevig aan de weg met de Italiaanse Americana band Lowlands. Na acht studioplaten en twee officiële Live bootlegs hielden ze het in 2018 voor bekeken na een laatste show in Milaan. Het jaar voordien bracht Lowlands nog een eerbetoon aan Townes van Zandt. Lowlands And Friends Plays Townes Van Zandt’s Last Concert een nauwkeurige reconstructie het concert dat Abbiati twintig jaar eerder bijwoonde in The Borderline in Londen. Naast een samenwerkingsproject met Chris Cacavas stuurde Abbiati in 2019 een rootsgetint  homemade akoestisch solodebuut Beat The Night de wereld in.

Het weerom in een fleurig hoesje verpakte  To The Light  kwam in hechte samenwerking met zijn Italiaanse kompanen van Lowlands zoals gitarist en co-producer Maurizio Glielmo en de ritmesectie. Joey Huffman (Soul Asylum) op toetsen en Mo Brenner (Marah) brengen met dobroen pedalsteel aanvullende accenten in de spontaan klinkende sessies waarin folk, rock en punkrock in een eclectisch mengsel uitmonden.

De gitaartjes kreunen als vanouds in Three Chords & TheTruth, met het energieke Nothing Left to Say wordt nog een versnelling hoger geschakeld. In het door driftige drumbeats op gang getrokken Just About Now krijgt Abbiati assistentie van  Francis Carnelli  en er is aanvullende instrumentatie met strijkerswerk en zacht wiegende blazers. Het akoestische rustpunt Rags London (W12 1998) vormt een akoestisch rustpuntaccordeon en dobro versterken het nostalgische gevoel.

Het aanzwellende Coast of Barcelona wordt opgebouwd met Hammond en zangerige gitaartjes, een melodieuze combinatie die ook de titeltrack To The Light aandrijft. Na een diep brommende basintro barst Going Downtown open met wah wah gitaar en rebelse samenzweerderige zang, “going downtown to see the bright lights  going downtown to fight for my rights”. Stairs To The Stars

Zo pendelt deze langspeler heen en weer van bitterzoete emotioneel geladen terugblik momenten naar ruigere rock, onveranderlijk met aanstekelijke intensiteit gedebiteerd.

Recensent: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Direct link: Edward Abbiati - To The Light | Roots | Written in Music

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 november 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex