Edie Carey - The Veil  (Waardering Muziekwereld) 8

Edie Carey - The Veil

Om haar elfde album “The Veil” in eigen beheer te kunnen opnemen moest de Amerikaanse singer-songwriter Edie Carey uit Colorado eerst een beroep doen op een reeks gulle sponsors via het ‘Kickstarter’-forum maar dat bleek al heel snel geen probleem op te leveren. Ze vermeldt dan ook graag de namen van alle schenkers van een bijdrage in het boekje dat in het cd-hoesje werd toegevoegd met daarop ook de songteksten en de op de plaat meespelende instrumentalisten. In een hoestekst zegt Edie Carey ook dat ze de op de eerste video te beluisteren albumtiteltrack in januari 2020 componeerde, nauwelijks één week nadat ze samen met haar zoon Luca en dochter Emmy in een ernstig auto-ongeval betrokken was geraakt en dus ook amper twee maanden vooraleer de wereldwijde coronacrisis is uitgebroken en het leven in een lange lockdownperiode deed belanden.

Ook de symbolische betekenis van ‘The Veil’ (de sluier) kwam daarna aan bod in andere nummers die ze daarna tijdens de duur van de ‘Covid-19’-crisis schreef. Als een bruidssluier bij een huwelijk, als de flinterdunne scheiding tussen leven en dood, als een blinde vlek die ons belet om onszelf en anderen duidelijk te kunnen zien en als de haast onzichtbare scheidingslijn tussen wie we vandaag zijn en wie we in het verleden zijn geweest. Edie Carey hoopt dan ook dat de twaalf nummers op “The Veil” een vorm van troost en hernieuwde verbinding mogen vormen in het leven van de luisteraars. In het liedje “The Old Me” dat u op de tweede video kunt beluisteren zingt ze over de kilte en de geleidelijk ontwikkelde afstandelijkheid van haar partner die ze ervaart. De turbulente relatieproblematiek vormt ook de basis van het nummer “The Chain” en het liedje “I Know This”. Zij zingt deze emotioneel beladen nummers met een lichtjes droefheid uitstralende stem op een sobere maar beklijvende melodie. In de song “Rise” vraagt ze haar partner om geduld met haar te hebben en hun relatie een nieuwe kans te geven want het liefdesvuur brandt nog steeds bij haar. Het is kwalitatief hoogstaand wat Edie Carey in haar songteksten weet te vatten, getuige daarvan het gegeven dat enkele van haar composities in het verleden werden opgenomen door andere topartiesten zoals “You Are The River” van countryzangeres Chely Wright en “Can’t Remember Summer” van Shawn Mullins. Zij mocht zelf dan ook al enkele live-optredens verzorgen naast Sara Bareilles, Brandi Carlile en Shawn Colvin. Op het nieuwe album “The Veil” roept de pianoballad “The Day You Were Born” bij ons mooie herinneringen op aan de Nick Cave-song “Into My Arms” en het over bewondering handelende liefdesliedje “Teacher” ligt bij ons op de bovenste plank wat betreft veelvuldig afspeelbare track uit dit album. Daarna zijn we echter wat minder enthousiast over de nummers “All That Space”, “Georgia” en “The Cypress And The Oak”. Gelukkig maar worden we opnieuw stil en geboeid bij het horen van de twee albumafsluitende nummers “Who I Was” en het akoestisch gebrachte “You”re Free”.

Met de songs op deze plaat probeert de sinds 1998 platen uitbrengende Edie Carey de luisteraar op zijn gevoelige plek te raken en emoties los te weken bij het horen van de recht in het hart rakende woorden. En daar is ze wat ons betreft na het opheffen van de sluier die over deze liedjes hangt dan ook wonderwel in geslaagd. “The Veil” kwam er twaalf jaar na het in 2010 uitgebrachte laatste album “Bring The Sea” maar het was meer dan de moeite waard om zo’n lange tijd op deze plaat te wachten.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 mei 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex