Dina Popma - My own way  (Waardering Muziekwereld)

Dina Popma - My own way

Opgegroeid in een muzikale familie, was de in Friesland geboren en getogen Dina Popma al op jonge leeftijd onder de indruk van de wereld, leerde piano spelen en later saxofoon en marimba. In de periode 2005-2008 maakte zij deel uit van Milo, een damestrio uit Zwolle (waar zij op haar 18e naartoe was verhuisd), waarin zelf geschreven nummers en covers werden gespeeld. Maar Dina wilde ook graag de wereld ontdekken vanwege haar grote belangstelling voor andere (muziek)culturen. Dat resulteerde in 2008 in haar eerste grote reis naar India en Thailand. Vanaf haar 23e begon Dina serieus liedjes te schrijven, leerde zelf gitaar spelen en startte in 2009 een studie aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Daar ontwikkelde zij haar eigen sound, richtte vervolgens het muziekcollectief Dina Drinks Tea op en speelde daarin als leadzangeres/gitarist, waarna van dat eigentijdse gezelschap in 2011 de debuut-ep I Find You verscheen. Maar het ondernemen van verre reizen bleef zijn aantrekkingskracht uitoefenen op Dina en als 27-jarige singer-songwriter vertrok zij in december 2011 naar West-Afrika voor een uniek muziekproject van drie maanden. In dat jaar kwam zij tevens in contact met de Malinese muzikant Zoumana Diarra. Met zijn hulp werden er contacten gelegd met topmusici uit Mali en omliggende landen. De mensen, cultuur en Afrikaanse muzikanten vormen de inspiratiebron van een nieuw muziekproject dat resulteerde in Dina’s debuutalbum My Own Way.

De albumtitel vind ik nogal toepasselijk betrekking hebben op Dina’s biografie; zij heeft namelijk op geheel eigen wijze haar leven en keuzes bepaald en dat maakte mij heel nieuwsgierig naar dit debuutalbum. Geïnspireerd door de rijke muziekcultuur in West-Afrika schreef zij vele van de liedjes van dit album onderweg tijdens haar reis. Door op straat samen te spelen, festivals te bezoeken en bij improvisatiestukken aan te sluiten, wist zij de (muziek)culturen te omarmen en zo een nieuwe sound en muziek te ontwikkelen.

Na enkele weken in Senegal kwam zij op een totaal onverwachte wijze in aanraking met haar roots in Friesland. Zo kreeg zij nieuwe inspiratie voor haar missie: ze maakte een album met muziek die de wereld verbindt. Het album heeft namelijk een paar opmerkelijke persoonlijke inspiratiebronnen. In de eerste plaats de grutto, u kent hem wel, die weidevogel. Ik zie nu dat u uw wenkbrauwen fronst. U vraagt zich af, wat is de relatie van de grutto met West-Afrika? Welnu, tijdens Dina’s reis leerde zij tot haar verbazing dat de grutto elk jaar vanuit de weilanden van Friesland de oceanen en continenten oversteekt om in West-Afrika te overwinteren. Daarmee was de verbinding die zij ervoer tussen de beide landstreken voor haar gelegd en bracht zij dit via haar muziek over op het lokale publiek. Zonder zelf de Franse taal goed machtig te zijn, wist zij op deze wijze toch te komen tot een mooie chemie met de bevolking. Een tweede bindende factor die Dina Popma zelf ontdekte tijdens haar reis was dat wereldmuziek synoniem is met het vertellen van verhalen en het samenbrengen van mensen. Dina benadrukt in dit verband: “Van oudsher is muziek in West-Afrika een communicatiemiddel om iedereen bij elkaar te brengen en is het de manier om van generatie op generatie verhalen te delen. Wij kennen die vertelcultuur ook in de muziek, dat laten artiesten als Nynke Laverman en Bjork goed zien.”

Elk van de veertien nummer op het album vertelt een stukje over de reis en de ontdekkingen die mensen opdoen als zij in aanraking komen met het onbekende. Op uiterst knappe wijze creëert Dina met haar muzikanten een kruisbestuiving tussen Westerse folkpop en traditionele West-Afrikaanse muziek. Ook het repetitieve karakter van genoemde traditionele West-Afrikaanse muziek is kenmerkend voor Dina’s muziek. Het brengt de luisteraar in een verleidelijke trance.

My Own Way is voor mij een uiterst prettige luisterervaring geworden met de muziek van Dina Popma. Zij wist mij te ontroeren met prachtige zelfgeschreven liedjes vanuit een vreemde cultuur, waarin zij zich als Westerse vreemdeling al snel vertrouwd wist te maken met de lokale (muziek)cultuur en de plaatselijke bevolking en door haar talent om deze te laten versmelten met haar eigen muzikale inzichten.Voeg daaraan toe een ‘legertje’ voortreffelijke muzikanten, die ik tot slot niet mag vergeten in het zonnetje te zetten, zij leverderden een wezenlijke bijdrage aan dit mooie ‘wereldalbum’ van een uiterst talentvolle singer-songwriter van vaderlandse bodem:

Dina: Leadvocals/ Backingvocals / gesproken woord
Henk-Jan ten Klooster: Gitaar / Electrische Gitaar
Mamour Seck: Vocals (Dakar) / Percussie
Roy Kieftenbeld: Percussie
Benson Itoe: Basgitaar
Herre Popma: Gitaar/ Electrische Gitaar
Zoumana Diarra: Kora/ N'goni/ Electrsche Gitaar
Wilfred Kroes: Bugel
Salia Traoré: Vocals (Brother)
Koulaty Kabo: Vocals & Bongo (Maniojd)
Stani Goma: Voice-over (Growing older & Bamako)

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 13 december 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex