Deb Callahan - Sweet soul   (Waardering Muziekwereld)

Deb Callahan - Sweet soul

De uit Philadelphia afkomstige blues, soul singer-songwriter Deb Callahan, is de moeder van Elijah. Ze groeide op in Boston. Met haar met blues en soul doordrenkte muziek maakte ze zich vooral bekend in de muziekscene van de staten in de mid-Atlantic (bedoeld worden: NY, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Washington D.C., Virginia en West Virginia).

Met “Sweet Soul” is Deb toe aan haar vijfde studioalbum. Deb debuteerde in 2002 met “If The Blues Had Wings”. In recensies vergeleek men haar toen al met Bonnie Raitt en later met Susan Tedeschi. Voor haar nieuwe album koos Deb als producer (en drummer, percussionist) Tony Braunagel, die voor ons zeker geen onbekende is. De opnamen gebeurden in de ‘Ultratone Studios’ in Los Angeles, CA. Deb en gitarist Allen James, kregen in de studio gezelschap van Johnny Lee Schell (studio engineer en slide gitarist), Mike Finnigan (keyboards), Reggie McBride (bas) en Braunagel (drums). Enkelen van hen stonden al op het podium samen Etta James, Bonnie Raitt en Taj Mahal. Voor het schrijven van de nummers kon Deb rekenen op de steun van James en songwriter Chris Arms (die de producer van haar drie vorige albums was).

Wat valt er op als we dertien nummers op de tracklist doorlopen? Alle songs gaan over liefde. Er is de funky opener ”Big Love”, waarin Deb zingt over een plaats, waar ze nog nooit geweest is. Dan is er ”Shackin Up”, een nummer over de fouten die er gemaakt worden in een relatie. Johnny Lee Schell op slidegitaar en Mike Finnigan op orgel kleuren deze rocker extra in. Hierna volgt ”I Am Family”, een ander pakkend verhaal over de liefde die je moet opbrengen, aan hen die je zo nauw aan het hart liggen. En dan is er ook nog ”You Don’t Know Your Mind”, een cover van een nummer van David Egan & Buddy Flett, die gaat over leugens en wantrouwen binnen de relatie. Maar er is ook positief nieuws, als het over de liefde gaat. Als je van iemand houdt, ga je daarvoor over de grenzen heen. Dit zingt Deb in ”Seven States Away”, of van Philadelphia naar Louisiana rijden als het moet, om je lief te zien. ”Sweet Feeling” en de gospel ”Born To Love You”  zijn nog meer positieve vibes, om tot zover het hoofdstuk hartaangelegenheden af te sluiten. In de funky soul track ”I Keep Things Running” zingt Deb dat ze onafhankelijk wil zijn en in Tom Waits’ ”Way Down In The Hole” verwittigt ze ons over de gevaren onderweg. Let in deze laatste Latino getinte gospel, op de gitaar solo’s van James en de orgel grooves van Finnigan. Voordat Deb afrondt, is er nog een laatste heerlijke slow ”Slow As Molasses, Sweet As Honey”, die er (zoals melasse) heerlijk zoet binnen gaat. Ogen sluiten, wegdromen en genieten geblazen! De reeks sluit af met een cover van Dr. John (aka Dr. John Creaux, aka Dr. John the Night Trippe, aka pianist, zanger en songwriter Malcolm John Rebennack Jr.), ”I Been Hoodood”. Dit swampy nummer met funky trekjes, wordt vakkundig opgesmukt met Allen James’ wah-wah pedaal effecten, die Deb’s zang perfect ondersteunen.

Over het nieuwe album “Sweet Soul” van Deb Callahan hangt een zwijm van blues, soul en rootsrock, die je al heel snel overmeestert. “Sweet Soul” is een heel gevarieerd album, dat niet veel nodig heeft om je overtuigen, van de doorleefde kwaliteiten van Deb Callahan!

Auteur: Eric Schuurmans

Bron: www.rootstime.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 17 december 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex