Dawn Landes - Meet me at the river  (Waardering Muziekwereld) 8

Dawn Landes - Meet me at the river

De in Louisville, Kentucky opgegroeide Dawn Landes verhuisde naar New York waar ze zich op de campus van de plaatselijke Universiteiten als folkartieste profileert, naast uitstapjes naar andere universiteiten. De combinatie met een opleiding als klankingenieur opent nieuwe perspectieven; die benut de jongedame als multi-instrumentaliste op enkele langspelers die haar veelzijdigheid illustreren, Daarnaast is ze betrokken bij studiosessies van Philip Glass en generatiegenoten als Will Oldham, Justin Townes Earle en Josh Ritter. Landes was achttien maanden de vrouw van Josh Ritter en na Bluebird, haar break-up plaat, volgde een lange stilte.

Ondertussen is ze gehuwd met songwriter Creighton Irons en moeder van een dochtertje. In Nashville zoekt Landes Red Foster op, de legendarische songwriter, producer en de man achter Monument Records, cruciaal bij Roy Orbison, Dolly Parton, Tony Joe White en Kris Kristofferson; hij zat overigens samen aan de schrijftafel voor Me And Bobby Mc Ghee. De ontmoeting met de ondertussen 87-jarige Foster resulteerde in een sessie in Nashville. Omringd door gereputeerde sessielui als Charlie McCoy, pianist Bobby Wood, Russ Pahl aan de pedalsteel en Eddy Bayers aan de drumkit, wordt een ouderwets, lekker country sfeertje gecreŽerd.

In de staart van Meet Me At The River vinden we na de huppelende countryfolk van Keep On Moving enkele bijzonder fijne reprises van de country folkman Jimmy Driftwood. Met haar wonderlijke stem brengt Landes een goddelijke interpretatie van My Church en het door een jankende fiddle, donkere percussie en de harmonica van McCoy aangestuurde What Is the Color of  the Soul Of Man? heeft een onderhuidse spanning en de sociaal geŽngageerde thematiek klinkt na ruim vijfenveertig jaar relevanter dan ooit.

Toch even in de platenkast gedoken om het originele uit Voice Of The People gelichte duo, dat Driftwood in í62 onder hoede van Foster vastlegde, nog eens te beluisteren. In dezelfde kast tref ik Bobby Bare aan. Dat is eveneens een legendarische countryman en generatiegenoot van Foster die we in het afsluitende duet I Donít Dance horen, knappe doorleefde parlando op de juiste twang- en pedalsteel tonen. En die sfeer is onveranderlijk aanwezig op de overige door Landes zelf aangeleverde songs. Na het melancholische Meet Me at the River gaan we op reis naar Memphis en New Orleans met  Dr.John op de autoradio in Traveling. Als de uit duizenden herkenbare harmonica van McCoy Why They Name Whiskey After Men op gang trekt, zingt Dawn haar liefdespijn van zich af en dat gebeurt met een authentieke country snik die in de mooie pianoballade Old Memories en een geheel akoestisch What Will I Do terugkeert.

Landes is een onvervalste ĎSouthern Girlí en die dames hebben blijkbaar een onnavolgbare veerkracht om die problemen te overwinnen, in het geval van de getalenteerde Landes met geÔnspireerde muziekjes. Het authentieke countryfolkpareltje Meet Me At The River krijgt een plaatsje in mijn platenkast vlak naast k.d. Lang en dicht bij Loretta Lynn.

Auteur: Cis van Looy

Bron: www.writteninmusic.com

Deeplink: http://www.writteninmusic.com/roots/dawn-landes-meet-me-at-the-river/

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 september 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

Terug naar Hoofdindex