David Olney - This side or the other  (Waardering Muziekwereld)

David Olney - This side or the other

David Olney is een goede bekende van ons cafe. Een nieuwe Olney is voor velen een hoogtepunt in het muzikale jaar. Zijn productie is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 26 solocd’s sinds zijn debuut op Rounder in 1981 (‘Contender’).

En met This Side Or The Other brengt Olney ons een heerlijk bezielde nieuweling. Zoals we van hem gewend zijn, zal iedereen roepen: ‘maar de man is toch altijd goed!’ Met het trio Ann, Regina & Alfreda McCrary brengt hij echter op een aantal nummers een aantrekkelijke nieuwigheid. Heerlijk, die combinatie van Olney’s licht onvaste, maar o zo indringende stem met dit achtergrondkoortje. Verder horen we in de begeleiding zijn huidige vaste begeleider, Daniel Seymour op bas, verder zowaar good old Charlie McCoy op harmonica (en vibes), mede-producer Steve Dawson op gitaren, pedal steel, mandotar, wurlitzer en lap steel, Justin Amaral op drums/percussie, Fats Kaplin op oud en accordeon en Ward Stout op fiddle. Het moge duidelijk zijn, Olney is meer country dan hij de laatste jaren was en dat bevalt mij goed. De eerste twee nummers van de cd worden onder meer beheerst door een schitterende inbreng van McCoy, op harmonica in Always The Stranger en op zowel hca als vibrafoon in Wall, een typische Olney-song (zoals vaker geschreven met John Hadley), waarin een geliefde een muur om zich heen bouwt (‘Brick By Brick, Stone By Stone’) waardoor de ander is buitengesloten. Op het derde nummer, Border Town, horen we het bijzondere geluid van de oud en voor het eerst de inbreng van het achtergrond-trio. Heerlijk allemaal, en dan komen er nog zeven juwelen. Ik moet nu stoppen, anders wordt mijn verhaal te lang. Maar niet nadat ik die over verrukkelijke countryballade This Side Or The Other (geschreven met Hadley en Anne McCue, die harmony zingt). En natuurlijk de verrassende afsluiter She’s Not There, de hit van de Zombies uit 1964 waar ik op dat moment stad en land voor afliep in Engeland om een exemplaar te bemachtigen.

Beter dan hier zal Olney wellicht nooit meer worden. Een absolute must voor zowel de Olney-fans als de liefhebbers van uitstekende singer-songwriters. Olney is van de buitencategorie!

Auteur: Fred Schmale

Bron: www.realrootscafe.com

Auteur: Fred Schmale

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 december 2018

Listen Tracks

Video

Website

 

 

 

Terug naar Hoofdindex