David Bowie - Young americans   (Waardering Muziekwereld)

David Bowie - Young americans

Young Americans werd uitgebracht in maart 1975 en is het hoogtepunt van Bowies soulperiode. De plaat wordt vaak vergeten en nestelt in het dal tussen de pieken Ziggy Stardust en Berlin.

Toen hij in 1974 door Amerika toerde, was Bowie gevallen voor de zwarte muziek en liet zijn producer Tony Visconti overkomen uit Engeland om snel een soulalbum in elkaar te draaien. Als band gebruikte Bowie een deel van zijn toerband, gedegen sessiemuzikanten (zoals baslegende Willie Weeks) en getalenteerde nieuwkomers (gitarist Carlos Alamar en zanger Luther Vandross).

Het grotendeels in de studio geschreven album heeft een heldere uitbundigheid. Tussen de banaliteit van ‘Right’ tot het klaaglijke ‘Can You Hear Me’ valt er veel te genieten. De withete agressie van ‘Fame’, opgenomen na de rest van het album met zijn nieuwe vriend John Lennon, is net een muzikale versie van de Bowie-documentaire van de BBC, Crocked Actor.

De hoes bezorgde Bowie een nieuwe authenticiteit en toegankelijkheid. De gestileerde androgynie was verdwenen. Hier kijkt hij recht in de camera, terwijl sigarettenrook omhoog kringelt, als op een foto uit de jaren 50. Ook de titel van het album verwijst naar de doelgroep. Sindsdien heeft Bowie een shizofrene relatie met het album en besteedde de rest van de jaren 70 aan het veroveren van de oude wereld. Toch maakte deze plaat hem tot een superstar in Amerika.

Auteur: Daryl Easlie

1001 Albums, die je gehoord moet hebbenBron: 1001 Albums die je gehoord moet hebben!

Deeplink: http://www.librero.nl/cultuur/1001-albums/978-90-8998-285-8/2046

ISBN:978-90-8998-285-8

Uitgever: Librero b.v. (Nederlandstalige editie); website: www.librero.nl

Over de Auteur:

Daryl Easlie is voormalig redacteur van Record Collector. Zijn artikelen verschenen ook in Mojo, Mojo Collections, diverse specials van Q en Mojo, Uncut, The Independent, The Guardian, The Glasgow Herald, Encylopeadia of Popular Music en bbc.co.uk. Hij stelt ook cd's samen, schrijft liner notes, werkt als dj, verzorgt radio-uitzendingen en is auteur van Everybody Dance: Chic & the Politics of Disco.

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 2 februari 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex