Darlene Love - Introducing Darlene Love   (Waardering Muziekwereld) 8

Darlene Love - Introducing Darlene Love

Hebt u al ooit van de zangeres Darlene Love gehoord? Wellicht niet en de eerlijkheid gebiedt me om hier te bekennen dat haar naam voor mij ook totaal onbekend was tot op de dag van vandaag. Toch is deze als Darlene Wright geboren 74-jarige dame uit Los Angeles een levende legende in de muziekwereld die in 2011 in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame” werd opgenomen. Zingen stond al sinds de kinderjaren centraal in haar leven. Als domineesdochter stond ze als 10-jarige peuter al gospelliedjes te zingen in het kerkkoor. Op haar zestiende werd ze zangeres bij de meidengroep ‘The Blossoms’ die al meteen een plaat mochten opnemen in de studio van de toen beginnende producer Phil Spector. De hele muzikale carrière van Darlene Love zou vanaf dat ogenblik altijd nauw verbonden blijven met de turbulente loopbaan van Phil Spector. Haar krachtige soulstem leverde haar veel werk op als backing vocaliste bij de opnames van grote sterren als Sam Cooke, Elvis Presley, Tom Jones, ‘The Beach Boys’ en ‘The Righteous Brothers’. Hoewel zij de leadzangeres was van de hit “He’s A Rebel’ uit 1962, werd de plaat uitgebracht als een nummer van ‘The Crystals’, één van de vele nog volgende hersenspinsels van Phil Spector. Darlene Love is ook te horen als backing vocaliste op het nummer “Da Doo Ron Ron” van ‘The Crystals’ en op grote hits van ‘The Ronettes’ zoals “Be My Baby” en “Baby I Love You”. Zelf stond ze eigenlijk maar één keer centraal in de schijnwerpers toen ze in 1963 het nummer “Christmas (Baby Please Come Home)” onder haar eigen naam mocht bijdragen aan de kerstplaat “A Christmas Gift For You From Phil Spector”. Daarna werd het bijna 20 jaar stil rond Darlene Love, omdat ze zich uit de muziekwereld had terug getrokken om een familieleven uit te bouwen.

Het was in 1982 dat Steven Van Zandt (‘Little Steven’ en prominent lid van Bruce Springsteen’s ‘E Street Band’) haar kon overtuigen om naar New York te komen om er opnieuw regelmatig op te treden. Ze stond in New York onder andere op de planken voor de musical “Leader Of The Pack”, waarin alle grote hits uit de sixties en vooral ook de muziek van Phil Spector centraal stonden. Haar kerstliedje bleef immens populair en telkens weer als het jaareinde naderde wordt het nog steeds opnieuw opgedoken. Er zijn trouwens ook heel wat coverversies van die song opgenomen, onder andere door Mariah Carey en door ‘U2’ met Darlene Love zelf als backing vocaliste. Zelf brengt ze elk jaar een zeer populaire kerstshow in New York die ook “Christmas (Baby Please Come Home)” getiteld is en Steven Van Zandt schreef voor haar in 1992 een nieuwe kerstsingle “All Alone At Christmas”.

Diezelfde Steven Van Zandt heeft haar, meer dan 35 jaar na hun eerste ontmoeting, weten te overhalen om een nieuwe plaat met hem op te nemen. Hij belde even naar zijn bekende muzikale vrienden en al gauw was iedereen bereid om een werkje af te leveren dat Darlene Love voor haar album “Introducing Darlene Love” kon opnemen. Steven Van Zandt leverde zelf drie songs met opener “Among The Believers”, “Last Time” en afsluiter “Jesus Is The Rock (That Keeps Me Rollin’)”. Verrassend zijn de twee nummers die Elvis Costello schreef; de eerste speciaal voor haar gecomponeerde single “Forbidden Nights” (zie video met heel wat bekende musici) en “Still Too Soon To Know”, een song uit Costello’s 1994-album “Brutal Youth” die Darlene Love in een duet brengt met Bill Medley, zanger van ‘The Righteous Brothers’. Ook rockzangeres Joan Jett zorgde voor een gecoverde song “Little Liar” en ‘The Boss’ Bruce Springsteen was goed voor twee nummers: “Night Closing In” (met Jake, zoon van Clarence Clemons op saxofoon) en het beklijvende rockliedje “Just Another Lonely Mile”. Verder zijn er ook nog “Sweet Freedom”, een song die hitschrijvers Barry Mann en Cynthia Weil voor Darlene Love componeerden, “Love Kept Us Foolin’ Around” dat geschreven werd door Linda Perry (van “4 Non Blondes”) en “Who Under Heaven”, een compositie van singer-songwriter Jimmy Webb. De referentie naar Phil Spector mocht natuurlijk ook niet ontbreken op deze plaat en dat wordt geaccentueerd door een stomende versie van “River Deep, Mountain High”, veruit de bekendste song die Spector voor ‘Ike & Tina Turner’ heeft geproduceerd in zijn typerende ‘wall of sound’-stijl.

“Introducing Darlene Love” is overduidelijk in zijn opzet geslaagd. Met veertien tracks op een ijzersterke plaat weet iedereen af van het bestaan van deze rock’n’roll-legende, die behoorlijk indrukwekkend uit de hoek komt op deze schitterend door Steven Van Zandt geproduceerde cd.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/index.html?http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2015/SEPT1/CD145.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 29 oktober 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex