Darden Purcell - Love's got me in a lazy mood / 9 (Waardering Muziekwereld)

Darden Purcell - Love's got me in a lazy mood

Darden Purcell is directeur van Jazz Studies, docent Jazz Voice en directeur van het Mason Jazz Vocal Ensemble aan de George Mason University. Als zodanig is ze een veelgevraagd jazzdocent die gastartiest/clinicus/dirigent is geweest op Capital University, Illinois Wesleyan University, Texas Tech, Virginia Tech, Southern Nazarene University, Tiffin University, Indiana State School Music Association, Virginia Music Educators Association (VMEA), ACDA Southern Region conference en Pennsylvania Music Educators Association Jazz festivals.

Dr. Purcell is een voormalig zangeres van de Washington DC Air Force Band, die heeft opgetreden met de groepen High Flight en de Airmen of Note. Tijdens haar diensttijd ontmoette ze gitarist Shawn Purcell (de andere Dr Purcell), en de twee trouwden en werden een jazz power koppel, zowel op het podium als in de academie. Shawn arrangeerde en speelde mee op de eerste twee opnames van Darden, Easy Living (Armoured Records, 2009) en Where The Blue Begins (Armoured Records, 2017). Van haar kant is Darden te horen op elk van Shawns opnames, Symmetricity (Armoured Records, 2019) en 180 (Origin Records, 2022).

Darden brengt haar derde plaat Love's Got Me In A Lazy Mood uit op OA2 Records. Het powerkoppel produceerde de schijf en Shawn was opnieuw verantwoordelijk voor de arrangementen. Vibrafonist Joe Locke is prominent aanwezig in zes van de elf nummers. Hij geeft een ritmisch waarneembare kwaliteit aan het geluid van het ensemble. Locke is ook een sonisch sparende partner voor Darden's solide alt middentoner. Het duo zingt in een geprefabriceerd koor met groot effect op de opening "Willow Weep For Me. Vanaf het begin was de zwakke hint van George Shearing te horen, een observatie die zijn vruchten afwerpt bij het lezen van de liner notes waar Darden Nancy Wilson's samenwerking met Shearing op The Swingin's Mutual (Capitol Records, 1961) erkent.

Dat is de sleutel tot het succes van deze update van dat Shearing-geluid uit het midden van de eeuw. Shawn's arrangementen zijn niet alleen trouw, maar verscherpen ook de randen waar dat nodig is, terwijl de zachtheid van Darden's algemene thema van gewonnen, misplaatste, verloren en hervonden liefde behouden blijft. Deze aanpak werkt het beste in "I Concentrate On You", "Estate" en "You've Changed", allemaal stemmig en sprookjesachtig..

De meest opvallende stukken zijn de 1929 Robinson/Conley compositie "A Cottage For Sale," die doet denken aan kunst zo verschillend als George Jones' "The Grand Tour" en Ernest Hemingway's kortste verhaal ("For sale: baby shoes, never worn."). Het is verhalen vertellen op hoog niveau. De Purcells claimen dit verhaal over verlies als weemoedig sardonisch wishful thinking. Shawn's gitaarsolo is breedvoerig, lyrisch en uiteindelijk berustend. Het originele "Chatterbox" van het stel is zelfgemaakte vocalese over een Shawn Purcell blueslijn die de twee tijdens de pandemie hebben ingevuld. Joe Locke past precies in het stuk alsof hij de avond ervoor is bezocht door de geest van Milt Jackson.

Inventieve repertoireprogrammering en knappe arrangementen in combinatie met de synergie van het jazzkoppel maken Love's Got Me In A Lazy Mood tot een zoet bedwelmende ervaring.

Gepubliceerd op Muziekwereld: 10 oktober 2023

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex