Daniel Nestlerode - Windrush   (Waardering Muziekwereld) 9

Daniel Nestlerode - Windrush

Folk/singer-songwriter en mandolinespeler Daniel Nestlerode is een Amerikaan, geboren en getogen in Pennsylvania, die vervolgens na een verblijf in Californië in het Britse Cambridge neerstreek, en nog tijdens de opnames van Windrush met zijn gezin naar Noord-Frankrijk verhuisde. Voor dit derde album schreef hij een aantal songs over die periode van om en nabij tien jaar. Daarin geeft hij uiting aan zijn gevoel bij de onverwachte ontmoeting met zijn vrouw, een Française, in Unexpectedly, bij diens vaderschap in Tout Ce Qui Fait Toi, waarvan het refrein in het Frans is, en bij de opvoeding van hun zoon in Being a Boy. Geheel Franstalig is de cover C’est Noyé, van de hand van de Amerikaanse songwriter Victoria Vox, waar het stel onophoudelijk naar luisterde, tijdens een trip door de heuvels en bergen van Californië. Over zijn sociale betrokkenheid doet Nestlerode van zich spreken in Living the Dream, dat gaat over privé gevolgen van de Brexit en gedenkt in het instrumentale titelnummer het Windrushschandaal in 2018. (Door het ministerie van Binnenlandse Zaken werden onder meer arrestaties en deportaties van Britse onderdanen van West-Indische afkomst, heimelijk uitgevoerd). The Vacant Chair en The Parting Glass zijn bewerkte traditionals die handelen over het verlies van geliefden. After All en het instrumentale nummer White Flower Waltz’, dat het album opent en afsluit, schreef Nestlerode in Frankrijk, een plek die bleek te voelen als thuiskomen.

Aan liefhebbers van zowel traditionele – als moderne folkmuziek zal dit album welbesteed zijn. De liedjes immers zijn een uitermate geslaagde mix van verhalende, persoonlijke teksten, vol van weemoed, romantiek en engagement, en muzikaal van hoge kwaliteit. Instrumenten als harmonium, toy piano, e- en akoestische gitaren, viool, de al genoemde mandoline, dulcitone, Marxophone (soort citer) en voor het eerst bas en drums plus zijn aan Richard Shindell verwante stemgeluid, geven op sprankelende wijze vorm en inhoud aan de twaalf bijzondere, deels autobiografische liedjes.

Recensent: Huub Thomassen

Bron: www.realrootscafe.come

Deeplink: read://https_www.realrootscafe.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.realrootscafe.com%2F2020%2F08%2F08%2Fdaniel-nestlerode-windrush%2F

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 3 september 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex