Corb Lund - Counterfeit blues  (Waardering Muziekwereld)  9

Corb Lund - Counterfeit blues

Wat doe je als rootsartiest, als je van het ene moment op het andere de kans krijgt om in de legendarische Sun Studios in Memphis een plaat te gaan opnemen? Juist, ja… Je schuift alles aan de kant en je smijt je. Je smijt je alsof je leven ervan afhangt. En dat was dan ook exact wat de Canadees Corb Lund deed, toen hem onlangs die eer te beurt viel. Alleen… Er waren twee addertjes… De opnamen zouden voor een CMT-TV-special gefilmd worden en ze mochten niet langer dan twee dagen in beslag nemen. Van een uitdaging gesproken!

Maar dan wel ééntje, die Lund maar wat graag aanging. Meer nog, hij nam zich voor om ten volle te profiteren van de eigenheid van de door zo ongeveer al hun gebruikers tot in den treuren toe geroemde opnamestudio’s. “Live” zou hij er een even ruw als puur eerbetoon aan het ook ruim een halve eeuw later nog door velen quasi verafgood geluid van Sun inblikken. Twaalf liedjes in totaal, materiaal ontleend aan twee eerdere platen van ‘m, met name “Five Dollar Bill” uit 2003 en “Hair In My Eyes Like A Highland Steer” uit 2006, helemaal Lund, maar dan wel met een Sun-randje! En met aan variatie alvast absoluut geen gebrek. Bij Lunds plantenlabel heeft men het over “a spirited set of rockabilly, rock & roll and honky tonk country”. Maar hoe ruim op het eerste gezicht ook, die vlag dekt ons inziens haar lading toch nog niet helemaal. Daarvoor is Lund anno 2014 gewoon té eclectisch ingesteld.

Het album opent alvast ongemeen sterk met het zwaar slidegestuurde net-niet-titelnummer “Counterfeiters’ Blues”. Vervolgens gaat het via een streepje outlaw country (“Good Copenhagen”), een onvervalste rockabilly-stamper (“Big Butch Bass Bull Fiddle”), wat hypernerveuze country rock (“Hair In My Eyes Like A Highland Steer”) en wat catchy Western swing (“Little Foothills Heaven”) richting het onvolprezen “Five Dollar Bill”, ondertussen uitgegroeid tot één van Lunds absolute “signature songs”. “Buckin’ Horse Rider” is door zijn scherpe randje dan weer te omschrijven als alternatieve C&W, “Hurtin’ Albertan” twijfelt tussen Buckaroo twang en rockabilly pur sang, “(Gonna) Shine Up My Boots” is gewoon een vrolijk, van verlangen overlopend klassiek countrydeuntje, “Truck Got Stuck” wat aanstekelijke “tongue in cheek” rig rock, “Roughest Neck Around” een buitengewoon fijne streep countryrock en het afsluitende “Truth Comes Out” sfeervolle, enigszins “creepy” aandoende Americana.

De deluxe-uitvoering van “Counterfeit Blues” bevat naast het eigenlijke album op cd ook nog een dvd. Daarop de bijna een uur durende CMT-TV-special met naast interviews ook heel wat performances, waarvan er een aantal hier voor het eerst hun opwachting maken.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 23 augustus 2014

Listen tracks

Video

Website

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats