Clean Pete - Al zeg ik het zelf  (Waardering Muziekwereld)

Clean Pete - Al zeg ik het zelf

Na het succes van zangeressen Roosbeef en Eefje de Visser lijkt er ruimte voor meer eigenzinnige muziekmeisjes met vindingrijke Nederlandstalige teksten. Folkduo Clean Pete voldoet volledig aan die omschrijving.

De tweeling Loes en Renée Wijnhoven werd in 1992 geboren en gaat sinds enkele jaren ook als muzikaal duo door het leven. De zussen volgden een opleiding aan het Conservatorium van Maastricht, waar Clean Pete ontstond. In 2012 bereikte Clean Pete de finale van de Grote Prijs van Nederland, in de categorie singer-songwriter. Anne Soldaat (Daryll-Ann, Do-The-Undo en tegenwoordig de muzikale kompaan van Tim Knol) zat in de jury en bood de dames aan om het voorprogramma van zijn tournee te verzorgen. De gitarist produceerde vervolgens het debuutalbum Al Zeg Ik Het Zelf, in tien dagen tijd opgenomen op Vlieland met een mobiele studio. Vooral een gelijkenis met Eefje de Visser ligt voor de hand in tedere ballads als Alles Heb Ik Al, Wandelaar en De Zee, terwijl de tweeling in zijn teksten net zo eigenwijs en compromisloos uit de hoek kan komen als Roosbeef. Veel vaker resulteren de observaties echter in bijna kinderlijke naïviteit en dito zanglijnen en rijmschema’s.

Bruut

Maar net zoals kinderen dat kunnen, kan ook Clean Pete bruut in zijn eerlijkheid zijn. "Je bent een hele lieve jongen, maar ik zoek een knap man", zingt het duo in Pianissississimo en de meiden uiten op een speelse manier hun destructieve woede in Alles Moet Kapot. Daar tegenover staan het lieve Zo Fijn en Sorry Als Ik Stoor. Vanwege een spaarzame muzikale omlijsting, vrijwel uitsluitend bestaande uit cello en akoestische gitaar, ligt er veel nadruk op de karakteristieke stemmen van de zussen. De warme samenzang doet denken aan The Chordettes en The Andrews Sisters, maar het duurt even voor je gewend raakt aan de vocalen van Clean Pete.

Auteur: Pierre Oitmann / Nu.nl

Bron: http://www.nu.nl/cd-recensies/3675478/clean-pete---al-zeg-zelf.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 11 februari 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats