Claire Lynch - North by south  (Waardering Muziekwereld)

Claire Lynch - North by south

North By South, het nieuwe album van bluegrasscoryfee Claire Lynch, is er eentje met een hoogst aparte ontstaansgeschiedenis. Het begon eigenlijk allemaal met een mailtje van een Canadese muziekfan enkele jaren geleden. Die vroeg zich af of hij er Lynch niet in kon interesseren om op te treden in zijn thuisland. En van het één kwam zoals wel vaker het ander. Na wat heen en weer mailen raakte Lynch volledig in de ban van Canada en zijn rootsmuziekgemeenschap en waagde ze het erop. Ze trad op in Toronto. Maar belangrijker nog: ze viel er als een blok voor haar pen pal. En ondertussen zijn de twee gewoon een gehuwd stel.

En de interesse van Lynch voor Canada werd er daardoor natuurlijk niet minder op. Vandaar nu “North By South”. Het Noorden door het Zuiden. Een fraaie verzameling liedjes van Canadese songwriters vertolkt door Lynch en Amerikaanse kompanen als Jerry Douglas, Kenny Malone, Alison Brown, Béla Fleck, Stuart Duncan, David Grier, Bryan McDowell, Mark Schatz, Matt Wingate, Jarrod Walker en anderen.

Een eerste blik noordwaarts bracht haar bij de fraaie ballad “Cold Hearted Wind” van Ron Sexsmith. Vervolgens is er het daar heel mooi bij aansluitende “Molly May” van J.P. en Gervais Cormier met een fijne accordeonbijdrage van Jeff Taylor als bijzonder aangenaam surplus. Met het speelse “Kingdom Come” belanden we meteen daarna in de muzikale achtertuin van Christopher Rudolf “Old Man” Luedecke. Wat ons betreft het eerste echte hoogtepuntje van “North By South”. En dat wordt meteen gevolgd door een tweede. Misschien wel het allermooiste nummer van het geheel is de heerlijk bedaarde Lynch-lezing van Willie P. Bennetts “Andrew’s Waltz”.

In het zog daarvan springen we dan aan boord van David Francey’s “Empty Train” om vervolgens ook nog de haltes “Gone Again” (Cris Cuddy), “Black Flowers” (Lynn Miles), “It’s Worth Believin’” (Gordon Lightfoot) en “All The Diamonds In The World” (Bruce Cockburn) aan te doen. En dan sloegen we één nummer bewust even over. We hebben het dan over het door Lynch zelf gepende en op de keper beschouwd nog net wat liefdevoller dan al de rest hier gebrachte “Milo”. Maar daarin gaat het dan ook over haar kersverse wederhelft.

Een als u het ons vraagt uitermate geslaagd huwelijk tussen twee werelden.

Bron: www.ctrlaltcountry.be

Deeplink: http://www.ctrlaltcountry.be/Pagina1.htm#ClaireLynch

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 30 oktober 2016

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex