Chet O'Keefe - Because of you  (Waardering Muziekwereld) 8

Chet O'Keefe - Because of you

De laatste dagen heb ik in de auto verrassend vaak "Because Of You" van ene Chet O'Keefe in de cd speler. Het is een plaat die klinkt alsof hij een jaar of veertig geleden is gemaakt en sluit aan bij de muziek van grootheden als John Prine en Guy Clark, om maar eens een aantal namen te noemen. De Amerikaanse singer-songwriter Chet O'Keefe maakt inmiddels 15 jaar platen die allemaal ongeveer hetzelfde klinken, maar ook allemaal een onuitwisbare indruk maken. Dit geldt ook weer voor deze nieuwe plaat. Chet O'Keefe is beslist een minder bekend talent in het roots segment. Mijn zoektocht naar Chet zijn thuis heeft me naar het dunbevolkte platteland van de Amerikaanse staat Washington gebracht. Colville, een verlaten bergtop aldaar is nu zijn huidige thuisbasis, en hij woont daar in een kleine hut zonder elektriciteit en water, met als enige buren beren, elanden en wolven die daar in de bossen rondlopen. Uiterlijk lijkt onze troubadour veel op Otis Gibbs, moet dan ook lukken, want Gibbs is naast een goede vriend ook een grote fan van Chet. Het niveau van Chet's albums mag niet als behoorlijk betiteld worden, gezien amper 3 albums in 15 jaar. Reden hiervoor is dat hij vele jaren alleen maar songs schreef voor anderen toen hij nog in Nashville woonde. Deze nieuwe cd trekt in feite de lijn door van zijn voorgangers, zijn debuut "Four Wheel Low" uit 1998 en "Game Bird". Op deze plaat uit 2010 kreeg hij steun van Nanci Griffth, Eliza Lynn en Jhesi Boyer als backingvocals. Op zijn nieuwste album horen we nu alleen maar Kim Richey in de achtergrond, naast Thomm Jutz die naast zijn vocale steun en zijn gitaarwerk ook nog eens samen met Chet alle songs schreef, en de productie van dit album hielp verzorgen.

"Because Of You" is een uiterst sobere plaat waarop Chet O'Keefe zich alleen laat bijstaan door een akoestische gitaar en hier een daar een bas (Mark Fain) en drums (Lynn Williams), hierbij komt uiteraard de doorleefde stem van O’Keefe. Het zijn minimale middelen die O’Keefe gebruikt op dit album, maar het effect is maximaal.  Deze plaat staat dan ook vol met songs die je bij de strot grijpen en zorgen voor een dikke laag kippenvel. Denk nu niet dat O’Keefe, gezien zijn huidige woonplaats, doodnormale plattelandsmuziek maakt, dat is zeker niet het geval, al is dit anderzijds een plaat  waarover op zich niet zoveel te vertellen valt. De songs van O’Keefe zijn op zich eenvoudig. Het zijn songs van het platteland van de Verenigde Staten waarin invloeden uit de country, en vooral folk zijn verwerkt. O’Keefe vertolkt deze songs echter met zoveel gevoel en passie dat je alleen maar diep onder de indruk kunt zijn van deze plaat. "Because Of You" is zo’n album waarvoor je direct bij eerste beluistering al als een blok valt, maar de ware kracht van de songs van  O’Keefe ontdek je pas wanneer je het album vele malen hebt gehoord.

"Because Of You" bevat gewoon 10 prachtige O’Keefe songs, songs vol emotie en waarvan de melancholie ademt naar een Townes Van Zandt, songs van bijna onwerkelijke schoonheid. Gespeeld vol passie en ontroerend tot op het bot. De hoogtepunten er uit pikken is ondoenlijk, want de kwaliteit ligt 10 nummers lang op een griezelig hoog niveau. Het meest opvallen doet wat mij betreft de opener "Not Drunk Yet" waarin O’Keefe niemand minder dan John Prine weet te prikkelen tot het mooiste dat hij ooit gezongen heeft en "Oh Angel" met de engelachtige vocals van Kim Richey in de achtergrond. Laten we er niet omheen draaien: "Because Of You" is een album waarop eenvoud regeert , een buitengewoon indrukwekkende, maar ook nog eens bijzonder aangename singer-songwriter plaat van een zeldzaam hoog niveau.

Bron: Rootstime / http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2013/OKT1/CD97.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 4 februari 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats