Cu - Apk!   (Waardering Muziekwereld) 9

Cu - Apk!

Cu begint ook op APK! weer bij de Braziliaanse muziek, maar sleept er vervolgens van alles bij, wat resulteert in een avontuurlijk en eigenzinnig, maar ook aanstekelijk album. De Braziliaanse muzikante Cu neemt de tijd voor haar muziek, maar ieder album dat ze aflevert is bijzonder. Het geldt ook weer voor het met enige vertraging verschenen APK!, dat minstens net zo intrigeert als zijn voorgangers. De muzikante uit So Paulo begint ook dit keer bij de Braziliaanse muziek, maar gooit er vervolgens een bak elektronica en een enorme berg invloeden overheen. APK! verschiet vrijwel continu van kleur, is geen moment in een hokje te duwen en fascineert eindeloos, maar het is ook een heerlijk album dat de zomer nog even omarmt. Alles dat Cu doet vind ik goed, maar de groei is er nog steeds niet uit. Indrukwekkend. Cu, overigens geboren als Maria Do Cu Whitaker Poas, debuteerde precies 15 jaar geleden met een album vol zwoele en verleidelijke klanken. Het titelloze album van de muzikante uit So Paulo stond bol van de invloeden uit de Braziliaanse muziek, maar het knappe van het debuut van Cu was dat ze het al opvallend bonte palet met invloeden uit de muziek van haar vaderland wist te verrijken met 1001 andere invloeden, waaronder invloeden uit de Cubaanse en Afrikaanse muziek, maar ook zeker invloeden uit de Westerse popmuziek, die ze rijkelijk opsnoof toen ze een tijd in New York verbleef. Cu vond met haar debuut aansluiting bij een eigenzinnige Braziliaanse muzikante als Cibelle, maar ging ook nadrukkelijk haar eigen weg. Op de albums die volgden werd deze weg alleen maar eigenzinniger en sleepte Cu er niet alleen meer elektronica, maar ook steeds meer invloeden bij. Het heeft er voor gezorgd dat ik Vagarosa uit 2009, Caravana Sereia Bloom uit 2012 en Tropix uit 2016 net zo veel, of misschien zelfs nog wel meer, kan waarderen dan het geweldige en terecht wereldwijd bejubelde debuut van Cu.
 

De Braziliaanse muzikante neemt tot dusver de tijd voor haar muziek, waardoor we ook dit keer meerdere jaren hebben moeten wachten op nieuwe muziek. APK!, het vijfde album van Cu, is er overigens al even, maar was eerst niet in Nederland verkrijgbaar en vervolgens niet te vinden op de streaming media diensten. Inmiddels is het album zowel digitaal en fysiek verkrijgbaar en kunnen we ook in Nederland volop genieten van de nieuwe muziek van de Braziliaanse muzikante. Cu opereert nog altijd vanuit So Paulo, maar haar muziek kent ook dit keer geen grenzen. APK! werd gemaakt met hetzelfde team dat ook verantwoordelijk was voor het uitstekende Tropix. Het zijn muzikanten en een producer aan wie je het maken van Braziliaanse muziek kunt toevertrouwen, maar die ook niet bang zijn voor andere invloeden. Van die invloeden sleept Cu er weer talloze bij op APK!. Ook op haar nieuwe album verloochent de Braziliaanse muzikante haar afkomst niet, maar invloeden uit de rijke tradities van de Braziliaanse muziek krijgen ook dit keer gezelschap van zoveel invloeden dat je maar op het puntje van de stoel blijft zitten om niets te missen. Het verwerken van meerdere invloeden is op zich niet zo heel bijzonder, maar Cu gaat er op APK! weer behoorlijk ver in. Het ene moment domineren zwoele Braziliaanse klanken, maar de eigenzinnige elektronica kan het zomaar overnemen en vervolgens doorslaan richting klanken die associaties oproepen met de muziek van Kraftwerk. Het is maar een van de vele uitersten op het nieuwe album van Cu, dat ook opzichtig kan flirten met pop of aan de haal kan gaan met funk, reggae, psychedelica, Afrobeat, hiphop en met wat eigenlijk niet, met een vleugje Talking Heads als bonus.

Op hetzelfde moment zijn de Braziliaanse zonnestralen ook nooit ver weg en keert het verlangen naar de zomer even in alle hevigheid terug. Cu laat zich op APK! echt geen moment in een hokje duwen en experimenteert er driftig op los, maar een zwaar of ontoegankelijk album is het geen moment. Iedereen die de muziek van Cu kent weet al lang hoe laat het is. Iedereen die haar muziek niet kent moet echt eens gaan luisteren

Recensent: Erwin Zijleman (Blog de Krenten uit de Pop)

Deeplink: https://dekrentenuitdepop.blogspot.com/2020/09/ceu-apka.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 8 oktober 2020

Listen tracks

Video

Website

 

 

 

 

Terug naar Hoofdindex