Celeste - Not your muse (Waardering Muziekwereld) 9
Celeste had in betere tijden waarschijnlijk al een keer of twee de Ziggo Dome uitverkocht. Corona remde haar momentum af, maar nog steeds liggen er grote dingen in het verschiet voor deze bijzondere Britse soulzangeres, die nu met debuut Not Your Muse alle hoge verwachtingen inlost.
Wat is het in de eerste plaats ontzettend fijn dat Celeste op deze potentiële kaskraker gewoon dezelfde ruimte krijgt als op haar met minder aandacht uitgebrachte, veelbelovende EP’s. Not Your Muse opent met Ideal Woman en het reeds bekende Strange, twee intieme, sober geproduceerde liedjes waarin de luisteraar bekend wordt gemaakt met een waanzinnige nieuwe stem. Celeste combineert de verwondering en jeugdigheid waar Corinne Bailey Rae ooit mee debuteerde met de ervaring en sensitiviteit van een gekwelde lady of soul als Billie Holiday. Niet alleen zingt ze zuiver, wonderschoon en uiterst gevoelig, ook kruipt ze écht in de onderwerpen van haar songs. Het overal bejubelde Strange voelt bijvoorbeeld permanent onaf, niet omdat het nummer incompleet is, maar omdat Celeste zingt alsof ze zoekende is naar antwoorden. Zo gaat dat overigens ook in de liedjes met een hoger tempo, zoals ontsnappingssong Tonight Tonight en single Stop This Flame, die qua volume en hitpotentie aan meerdere grote Adele-hits doet denken.
Met haar stem en houding van totale overgave weet Celeste je steeds weer mee te slepen en te betrekken bij wat haar bezighoudt. Je zou door de klasse van deze zangeres bijna over het hoofd zien dat Not Your Muse óók ontzettend goed is geproduceerd. Jamie Hartman, man achter de knoppen bij recent werk van onder meer Backstreet Boys, Jennifer Hudson, James Bay, Kylie Minogue en Anastacia, heeft zijn popneigingen vast en zeker een beetje moeten onderdrukken, maar die moeite loont. Hij omlijst Celeste’s stem vooral met subtiele instrumentatie, waardoor de impact van de zeldzame momenten waarop hij de volumeknop omhoog draait groot is. Op een van die momenten – het bloedstollend mooie slot van de titeltrack, waarin Celeste’s gezongen afwijzingen samensmelten met ijzig priemende violen en synths – vraag je je wel een beetje af wat er zou kunnen gebeuren wanneer deze extreem getalenteerde zangeres gaat samenwerken met excentriekere producers. We gaan daar ongetwijfeld ooit achterkomen, want Celeste is hoe dan ook een blijvertje.
Recensent: Randy Timmers
Bron: www.oor.nl
Deeplink: Celeste (https_oor.nl)
Gepubliceerd op Muziekwereld: 7 maart 2021