Caitlin Canty - Reckless skyline  (Waardering Muziekwereld) 8-

Caitlin Canty - Reckless skyline

Caitlin Canty is een bijzonder leuk ogende jonge Amerikaanse singer-songwriter uit Vermont die voor het eerst in de muzikale schijnwerpers verscheen als lid van het duo ‘Down Like Silver’, waarmee ze naast Peter Bradley Adams uit Nashville op het podium stond en twee ep-tjes uitbracht: “Down Like Silver” in 2011 en “Light That Match” in 2013. Daarnaast maakt ze ad hoc ook deel uit van het indie folkkwartet ‘Darlingside’, maar ze kwam vooral op het voorplan als voorprogramma en sidekick van Jeffrey Foucault tijdens zijn optredens en in 2012 bracht ze zelf haar debuutplaat “Golden Hour” als solozangeres op de markt. Daar is nu een vervolg op klaargestoomd met de twaalf songs tellende plaat “Reckless Skyline” dat zo goed als helemaal live in de studio werd opgenomen in amper vier dagen tijd.

Voor elf van de twaalf liedjes op “Reckless Skyline” werd zowel tekst als muziek geschreven door Caitlin Canty zelf en haar keuze voor het nummer “Unknown Legend” van Neil Young om te coveren is de ultieme getuige van haar uitstekende muzikale smaak. De muziekstijlen die ze beheerst op deze plaat variëren tussen folk en country ballads, uptempo rockliedjes en sobere, donkere blues. Openingsnummer “Get Up” is een countrysong die drijft op een repetitieve beat en over een tot meezingen uitnodigend refrein beschikt. Tearjerker “True” is naar onze smaak één van de beste liedjes op dit album. Andere aan te bevelen songs zijn “My Love For You Will Not Fade” (zie live uitvoering met Jeffrey Foucault op bijgaande video), de loepzuiver gezongen ballads “The Brightest Day” en “Southern Man” en natuurlijke de prachtig bezwerende cover van “Unknown Legend”.

Voor de opname werden een stel zeer goede muzikanten opgetrommeld met o.a. Billy Conway die gedurende enkele jaren drummer was bij de formatie ‘Morphine’, bassist Jeremy Moses Curtis van ‘Booker T & The MG’s’, Matt Lorenz (o.a. Chris Smither en ‘Rusty Belle’) op piano, viool en orgel en Eric Heywood die pedal steel en gitaar speelt bij o.a. Tift Merritt en Ray Lamontagne’s ‘Pariah Dogs’.Het meeste gitaarwerk op deze nieuwe plaat werd ingespeeld door Caitlin Canty zelf en haar albumproducer Jeffrey Foucault die ook tekende voor de backing vocals bij de meeste songs. Indien u fan bent van vrouwelijke singer-songwriters als Neko Case, Lucinda Williams of Eilen Jewell, dan mag u nu blindelings een bestelling beginnen te plaatsen voor het nieuwe album “Reckless Skyline” van deze ravissante Caitlin Canty.

(valsam)

Bron: www.rootstime.be

Deeplink: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2015/JAN1/CD25.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 31 januari 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex