Cæcile Norby - Silent ways  (Waardering Muziekwereld)

Cæcile Norby - Silent ways

De Deense jazz zangeres Caecilie Norby werd geboren in 1964 in Frederiksberg in een muzikale familie, haar vader is componist en haar moeder opera zangeres. Ze groeide dus op met klassieke muziek, dit veranderde toen ze op een schoolfeestje ‘Creedence Clearwater Revival’ hoorde, was Mozart tot dan toe haar grote held, ze ontdekte nu dezelfde gevoelens, alleen in een geheel andere verpakking. Sindsdien luistert ze met haar hart en trekt zich niets aan van het genre muziek. Ze werd een ster in Noorwegen met haar funk-jazzband “Frontline” en met het pop-duo “One Two “ met Nina Forsberg , vijf cd’s maakt ze met deze groepen.

In 1995 komt haar eerste pure jazz album uit, er volgen er nog velen, ze is ook de eerste Scandinavische artiest die door Blue Note onder contract word genomen. Op haar eerste cd voor ACT , “Arabesque “, sloeg ze weer een andere weg in, voorbeelden uit de klassieke muziek, zoals Rimski-Korsakow en Ravel worden door haar van tekst voorzien en samen met haar man Lars Danielsson getransponeerd naar jazz.

Op deze cd, haar tweede voor ACT doet ze het weer anders, nu geeft ze haar vertolking van een dozijn van haar favoriete nummers uit de wereld van rock en singer-songwriters. Dit varieert van “Winter Lady” (Leonard Cohen), “Papa was a Rolling Stone” (Barrett Strong), “Diamonds and Gold” (Tom Waits) tot aan “Have you ever seen the rain” (John Fogerty). Het resultaat is verbluffend, door het gebruik van andere tempi en de bijzondere instrumentatie wijkt het nogal af van de originelen zonder dat ze aan kracht inboeten of zelfs sterker zijn.

Gitarist Nguyên Lê geeft het geheel een speciale touch met zijn typerende geluid, sterk beïnvloed door Aziatische muziek en de blues. Lars Danielsson (ak. gtr, cello, bs) is vooral op de cello heel bepalend in het geluidsbeeld, Leszek Mozdzèr (pno) zorgt voor een Oost Europees tintje en slagwerker Robert Ikiz voor een Turkse signatuur, een gastrol is er voor saxofonist Marius Neset op sopraan en tenor. Een absolute aanrader, ook voor diegenen die bij het woord jazz al huiverig worden.

Auteur: Jan van Leersum (Rootstime)

Bron: http://www.rootstime.be/CD%20REVIEUW/2014/JAN1/CD123.html

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 18 februari 2014

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex

 

Free counter and web stats