Brentsleng - Jammer   (Waardering Muziekwereld) 7

Brentsleng - Jammer

Brentsleng is een vanuit Amsterdam opererende Nederpop-band, bestaande uit zeven enthousiaste muzikanten, die hun muzikale invloed ontlenen uit de rock, blues, ska en reggae.

Een aantal weken geleden verzocht bandlid Jeroen Kleuters mij of ik een recensie wilde schrijven over hun nieuwe album ‘Jammer’. Na een aantal luistersessies en enige research is het thans zo ver, waarbij de eerlijkheid wel gebiedt te zeggen dat uw recensent persoonlijk geen liefhebber is van het muziekgenre dat Brentsleng brengt. Op hun website vergelijkt de groep hun repertoire met dat van Doe Maar en Drukwerk, waarbij mijns inziens voor laatstgenoemde fameuze Noord-Amsterdamse formatie die vlieger van de getrokken vergelijking iets meer opgaat dan die met één van de meest succesvolle groepen uit de vaderlandse popgeschiedenis. Dat komt door de stem van Herman Wouters met een vergelijkbaar Mokums accent als het geluid van Harry Slinger. Daarmee is de ‘naar Muziekwereld-begrippen’ enigszins lage cijferwaardering meteen verklaard, maar daar moeten de lezers van dit review maar ‘doorheen prikken’ en zich niet teveel door laten beïnvloeden. Er is immers ontegenzeglijk een omvangrijk publiek voor de muziek die Brentsleng brengt en het moet gezegd dat ik me levendig kan voorstellen dat de band met gemak een zaal kan ‘platspelen’. In de studio komt alles wat minder tot z’n recht, maar het album vormt natuurlijk wel een mooie opmaat om eens een optreden van Brentsleng live te ervaren.

De twaalf liedjes op ‘Jammer’ zijn heel gevarieerd, zowel tekstueel als muzikaal, laverend tussen ska (Visite, Terug naar Jou, Check Dubbel Check), rock (Water en Brood, De Zevende Hemel), Rock ’n Roll (Iedere Keer) tot naar mijn mening de leukste song, het met een latinsausje gelardeerde slotnummer Geld (mooie trompetbijdrage van Martje de Roos). Deze afsluiter is met 6 minuten ook het langstdurende nummer.

Het is duidelijk te horen dat we hier te maken hebben met zeven ervaren gelouterde muzikanten, die het volledig in zich hebben hun enthousiasme te doen overslaan op hun live-publiek. En dat vormt een mooie basis voor Brentsleng om na jarenlang hard werken nog meer welverdiende landelijke bekendheid te krijgen.

Auteur: Fred Pach (Muziekwereld)

Brentsleng bestaat uit:

Herman Wouters : Zang
Jeroen Kleuters: Gitaar, Achtergrondzang
Martje de Roos: Trompet
Joop May: Toetsen
Thijs Wolking: Percussie, Achtergrondzang
Roland van der Velde: Basgitaar
Paul Moedig: Drums 

 

Gepubliceerd op Muziekwereld: 12 mei 2015

Listen tracks

Video

Website

 

Terug naar Hoofdindex